1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Designmuseossa esillä pyhää designia

Kastemaljoja, messukasukoita, ehtoollisviinikannuja ja muita kirkollisia tarvekaluja voi perjantaista lähtien käydä tutkimassa Designmuseossa Helsingissä. Uusi näyttely esittelee helsinkiläisten kirkkojen esineistöä.

Kyyhky ja Karitsa – pyhä design -näyttelyn taide- ja kirkkohistoriallisesti arvokas esineistö on peräisin pääasiassa viime vuosisadalta. Meidän aikamme merkittävien muotoilijoiden uniikkiesineiden joukossa on mukana myös harvinaisuuksia 1600-luvulta. Useimmat näyttelyn lähes 250 esineestä ovat ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiilejä, joita on aikoinaan tilattu suomalaisilta huippumuotoilijoilta ja -taiteilijoilta. Mukana on muun muassa Henry Ericssonin, Bertel Gardbergin, Dora Jungin, Maija Lavosen, Eero Rislakin ja Tapio Wirkkalan töitä. Muodot muuttuvat, suhde perinteeseen pysyy

Näyttelyn kastemaljat ja ehtoollispikarit edustavat usein aikakautensa huippumuotoilua. - Niiden erityispiirre on se, että ne ovat sekä käyttöesineitä että kirkollisten pyhien toimitusten välineitä, sanoo tutkija Pia Lillbroända. Suhde perinteeseen on huippumuotoilusta huolimatta säilynyt. - Ornamentiikassa kaytetään edelleen varhaiskristilliseltä ajalta periytyvää symbolikieltä, Lillbroända kertoo. Nykyään sakraaliesineistä ja kirkkotekstiileistä pyritään tekemään suhteellisen keveitä. Aikaisemmin mentiin enemmän esineen ehdoilla. - Nyt saatetaan suunnitella hopeiseen viinikannuun puinen kahva, jotta se olisi helpompi käyttää. Sitä paitsi hopeinen kahva tummuu helposti, tutkija Lillbroända huomauttaa. Designmuseon uusi näyttely on avoinna 28. toukokuuta asti.