1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Shakespearen ensipainos kaupan Lontoossa

William Shakespearen näytelmiä sisältävä harvinainen kirja vuodelta 1623 myydään huutokaupassa Lontoossa. Brittikirjallisuuden tärkeimpiin teoksiin kuuluvaa kirjaa painettiin noin 750 kappaletta, joista vain kolmannes on säilynyt tähän päivään. Useimmat niistäkin ovat vahingoittuneita.

kulttuuri

Teoksessa on 36 Shakespearen näytelmää. Hänen ystävänsä kokosivat ne yksiin kansiin seitsemän vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Puolet näytelmistä ilmestyi ensi kertaa tässä kirjassa. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi Macbeth ja Loppiasaatto ovat säilyneet jälkipolville vain siitä syystä, että ne sisällytettiin kokoelmaan. Myytävässä ruskeaan nahkaan sidotussa kappaleessa on lukijoiden alleviivauksia vuosisatojen varrelta. Esimerkiksi Hamletin Ollako vai eikö olla -puhe ei 1600-luvun lukijan mielestä kuitenkaan ollut alleviivauksen arvoinen.

Lontoolainen uskonnollinen kirjasto toivoo saavansa kirjastaan viitisen miljoonaa euroa ja turvaavansa siten toimintansa jatkamisen. Teos myydään Sothebyn huutokauppakamarissa heinäkuussa.

Lähteet: BBC

Lue seuraavaksi