1. yle.fi
  2. Uutiset

Stand up!

Mitä stand-up oikeastaan on, ja mitä se esittäjältään vaatii? Onko sen nousu vain hetken huumaa, vai onko laji jo vakiintunut meilläkin osaksi viihdemaailmaa?

kulttuuri

Stand-up-koomikko esiintyy yleisön edessä yksin omalla nimellään, enimmäkseen ilman rekvisiittaa. Hän kertoo yleisölle juttuja, pieniä tarinoita, mielipiteitään ja havaintojaan. Yleisö reagoi huumoriin tahtomallaan tavalla; koomikko on yleisönsä armoilla.

Koomikot käsittelevät jutuissaan kaikkea maan ja taivaan väliltä: parisuhdetta, töitä, politiikkaa, urheilua, sotaa, seksiä tai vaikkapa maitotölkkejä.

Suomen suosituimpiin stand-up-koomikoihin lukeutuvan André Wickströmin mukaan stand-up on dialogia, ei monologia. Kontakti yleisöön on elintärkeä, sillä yleisön reaktiot johdattavat koomikkoa eteenpäin jutuissaan.

Stand-up-koomikko antaa katsojalle virikkeet, joista katsoja maalaa itse mielikuvituksessaan omanlaatuisensa kuvan. Kaikkia yksityiskohtia ei koomikko selitä, vaan antaa katsojalle työkalut oman mielikuvan maalaamiseen.

Wickströmin mukaan tärkeää on ennen kaikkea kunnioittaa yleisöään ja ymmärtää, että jokainen yleisö on erilainen. Hän huomauttaa, että tabuaiheita ei sinällään ole, kaikista aiheista voi tehdä komiikkaa kunhan huomioi sen, että sellaista juttua, joka kaikkia naurattaisi, ei ole.

Koomikon on oltava vilpitön Kuka tahansa voi mennä lavalle, jos kokee, että on sanottavaa. Ala on sinänsä raaka, että yleisön tuomio on välitön. Yleisöstä katsoen tuntuu, että lavalle nouseminen vaatiikin paljon rohkeutta ja kanttia puhua henkilökohtaisistakin asioista. Koomikon tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat asiantuntijoiden mukaan kuitenkin monet muutkin asiat kuin rohkeus. Markku Toikka ja Maritta Vento kirjoittavat kirjassaan "Ala naurattaa" (Like, 2000) stand-up-koomikon perustaidoista seuraavasti: "Koomikon perustaitoihin täytyy kuulua ensisijaisesti vahvat, laajat ja lyömättömät kielelliset kyvyt, sillä niiden avulla hän säätelee esiintyjän ja yleisön välistä vuorovaikutusta. Koomikon täytyy olla energinen, rohkea, häpeämätön sekä loistava psykologi ja manipuloija."

Osalla koomikoista on näyttelijän tausta, mutta pakollista kouluttautuminen ei ole. Näyttelijän koulutuksesta on hyötyä ainakin oman kropan tuntemisessa ja lavallaolemisessa, sanoo André Wickström, joka itse on opiskellut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulussa. Hän nimeää koomikon kolme tärkeintä ominaisuutta seuraavasti:

- Ensimmäinen on halu mennä lavalle viihdyttämään, ja halu tehdä se hyvästä syystä. Toisekseen pitää löytää oma ääni, oma tapa puhua ja kertoa juttuja. Kolmanneksi pitää olla vilpitön ja nöyrä, ei kuitenkaan anteeksipyytelevästi.

Henkilökohtaisimpien asioiden, esimerkiksi parisuhteen ja seksielämän ruotiminen on Wickströmin mukaan myös ihan sallittua, jos sen tekee hyvän maun rajoissa. Seksi on aiheena monen mielestä helppo. Wickström on eri linjoilla.

- Jos haluaa tehdä seksistä jotain, joka on oikeasti hauskaa, se on vaikeaa. Jos on tarkoitus mennä vyön alle, se on tylsää.

Mistä tietää, mikä materiaali toimii? - Yleisöstä, Wickström vastaa suoralta kädeltä. Menet lavalle ja testaat, toimiiko se? – Joo. Melko riskaabelia. – On.

- Totta kai sulla on joku tunne, että toimiiko tämä, kropassa se tuntuu. On juttuja, että ”ei perkele, tämä ei ole hauska”. Jotain juttuja, että ”tässä on jotain”. Sä et voi olla himassa yksin treenaamassa, sitten niistä tulee yleisön edessä monologeja, jatkaa Wickström määrätietoisesti.

Entä onko mitään aihetta, mistä Wickström itse ei tekisi huumoria?

- Ei. Pitää vaan löytää se näkökulma, joka toimii. Jokaiselle jutulle on aikansa ja paikkansa, hän sanoo ja heittää esimerkin:

- Jos hahmosi on tietokonenörtti ja puhut alentavasti naisista, niin se on hauskaa, jopa vähän hellyttävää. Mutta jos olet hyvännäköinen macho-kundi, hunksin näköinen kaveri, ja alat puhua alentavasti naisista, niin se on ällöttävää.

>>> Stand-up kehittyi pääosin Yhdysvalloissa (siirryt toiseen palveluun) >>> "Nauravat ihmiset ovat kauniita" (siirryt toiseen palveluun) Heli Savola (siirryt toiseen palveluun), YLE24

Lue seuraavaksi