1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuuripääkaupungiksi haluava Turku tarpoo talouspulmissa

Turussa on järjestetty näyttäviä kulttuuritapahtumia, ja kaupunki hakee vuoden 2011 kulttuuripääkaupungin asemaa. Suuret kulttuuripanostukset keräävät kansainvälistäkin huomiota, mutta käyvät samalla kalliiksi. Viime vuosina Turku onkin kompastellut rahavaikeuksista toisiin.

kulttuuri

Viime vuonna kaupungin kulttuurimäärärahat ylittyivät reilusti, tappiota tehtiin noin puolitoista miljoonaa euroa. Kuluvanakin vuonna näyttää siltä, että budjetissa on tasapainotettavaa, sillä Don Giovanni -produktiosta tulee takkiin. Suuret oopperaesittykset ajavat talouden kuralle Maaliskuussa Turun kaupunginorkesterin intendentti Tero-Pekka Henell sai kaupungin kulttuuritoimenjohtajalta varoituksen välinpitämättömästä talousasioiden hoidosta. Henellin johtamat Turun kaupunginorkesteri ja konserttitalo ylittivät talousarvionsa lähes 780 000 eurolla viime vuonna. Orkesteri oli vuonna 2005 muun muassa tuottamassa spektaakkelimaista Lentävää hollantilaista. Suomen Joutsenessa ja Sigyn-parkissa esitetty Wagner-ooppera oli loppuunmyyty, mutta jäi silti tappiolle, ja jo aiemmin rahapulmissa painiskellut Turun oopperayhdistys ajautui konkurssiin. Nyt filharmoninen orkesteri on tuottamassa Mozartin Don Giovanni -oopperaa, joka sai ensi-iltansa aprillipäivänä. Tämäkin produktio on näyttävä - ja tappiollinen. Orkesteri joutuu säästökuurille - Don Giovanni tekee loven rankasti tappiollisen orkesterin talouteen, kertoo virkaa tekevä intendentti Tuomas Pulakka. - Orkesterin resurssejahan ei ole mitoitettu tuottamaan oopperaa. Se aiheuttaa sekä lisäkustannuksia että esitystilaongelmia. Pulakan mukaan orkesteri tarvitsisi lisää resursseja myös markkinointiin ja myyntiin. Viime elokuussa esitetty Lentävä hollantilainen tuotti kaupunginorkesterille 250 000 euron tappion.

  • Don Giovannin jälkeen orkesterin on elettävä niukkuudessa, sanoo Pulakka. - Joudumme ehkä tekemään pieniä ohjelmistomuutoksia, mutta toivottavasti emme joudu peruuttamaan yhtään konserttia. - Viimeisimmän tieden mukaan Don Giovannin budjetti ylittyy noin 100 000 eurolla. Veronmaksajathan sen viime kädessä maksavat, Pulakka toteaa. Kaupunki hakee kulttuuripääkaupungiksi tosissaan Turun kulttuuritoimenjohtaja Minna Sartes uskoo, että kulttuurin raha-asiat saadaan kuntoon. Hänen mukaansa Turun kulttuurimäärärahoja pitää tosin nostaa kansalliselta keskitasolta selvästi vuoteen 2011 mennessä. Kaupunki hakee kulttuuripääkaupunguiksi tosissaan, Sartes painottaa. - Turussa on suuri halu tukea kulttuuria ja saada huono taloustilanne kuntoon, vakuuttaa hän.

Lähteet: TV:n kulttuuriuutiset, Radion kulttuuriuutiset, YLE24

Lue seuraavaksi