1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaarina Helakisa -palkinto Tatun ja Patun luojille

Otavan Kirjasäätiö on myöntänyt Kaarina Helakisa -kirjallisuuspalkinnon Aino Havukaiselle ja Sami Toivoselle heidän ansioistaan lastenkirjankuvittajina ja kirjailijoina.

kulttuuri

Havukainen ja Toivonen ovat yhdessä kirjoittaneet ja kuvittaneet lukuisia kirjoja sekä tehneet kuvituksia toisten kirjailijoiden teksteihin.

Heidän tunnetuimmat sankarinsa ovat Outolasta tulleet veljekset Tatu ja Patu, jotka tutustuvat joko Veera-tytön kanssa tai keskenään muun muassa maatalon eläimiin, Helsinkiin ja päiväkotiin.

Palkintoperusteiden mukaan Havukaisen ja Toivosen kirjat lähtevät lasten arjesta ja lasta kiinnostavista asioista. Havukainen ja Toivonen näkevät vaivaa, jotta tekstin ja kuvien tiedot ovat oikein, sommitelmat toimivat sekä näkökulmat ovat uusia ja raikkaita, Otavan Kirjasäätiö kehuu.

Sen mukaan totinen aherrus ja tarkka taustatyö synnyttävät paradoksaalisesti huumoria, joka näyttäytyy lukijalle helppona ja hauskana.

Vuonna 1999 perustettu Kaarina Helakisa -palkinto on tarkoitettu ensisijaisesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden tekijöille. Tunnustuksen arvo on 4 500 euroa. Suomennospalkinto Jukka-Pekka Pajuselle Otavan Kirjasäätiö myönsi tiistaina myös Erkki Reenpää -palkinnon. Sen sai suomentaja Jukka-Pekka Pajunen. Hän on kääntänyt saksasta kymmeniä näytelmiä ja romaaneja. Lisäksi hän on toiminut monipuolisesti kulttuurin eri alueilla sekä kotimaisissa että kansainvälisissä yhteyksissä. Kirjasäätiön mielestä Pajusen mestarinäyte on Nobel-palkitun itävaltalaisen Elfriede Jelinekin Pianonsoittaja-romaanin suomennos. Erkki Reenpää -palkinto jaetaan joka toinen vuosi tunnustuksena ansioituneelle kaunokirjallisuuden suomentajalle. Palkinnon arvo on 4 500 euroa. Ensimmäinen Erkki Reenpää -tunnustus jaettiin vuonna 2004 Katriina Savolaiselle.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi