Tansania rajoittaa muovipussien käyttöä ja patistaa metsänistutuksiin

Tansanian varapresidentti Ali Sheni on julkaissut joukon uusia määräyksiä, joilla pyritään säästämään maan metsiä ja estämään luonnon rapautumista. Rajoituksia on luvassa niin karjalaumojen liikkumiselle kuin muovipussien käytöllekin.

luonto

Sheni syytti viikonloppuna kansakunnalle pitämässään puheessa ihmisten tuhoisaa ja rajoittamatonta toimintaa maan ympäristön rappeutumisesta. Sitä aiheuttavat hänen mukaansa muun muassa holtiton puiden kaataminen, muovipussien käyttö, rajoittamaton karjanlaidunnus sekä suojelumetsiin ja vuorille asettautuminen.

Hallituksen tilastojen mukaan Tansaniassa on yli 16 miljoonaa karjaeläintä, joiden kanssa paimentolaiset vaeltavat paikasta toiseen uusien laitumien perässä.

Shenin mukaan karjalaumojen on nyt kuitenkin lähdettävä suojelualueilta välittömästi. Lisäksi hän määräsi maan itä- ja keskiosien vuoristoihin, muun muassa Kilimanjaron alueelle asettautuneet muuttamaan. Lähtöpassin saavat kolmen kuukauden kuluessa myös eri alueilla korukiviä etsivät pienimuotoisen kaivostoiminnan harjoittajat.

Metsien tuhoutumisen estämiseksi Sheni puolestaan määräsi säästämään puuta ja istuttamaan uusia metsiä. Tee- ja tupakkaviljelmien ja muiden runsaasti puuta energianaan käyttävien on istutettava omat puuplantaasinsa.

Jo vahingoittuneiden metsien tilalle on puolestaan istutettava vähintään 1,5 miljoonaa puuta vuodessa. Tämä velvollisuus sitoo Shenin mukaan kaikkia instituutioita, armeijaa, kouluja ja teollisuutta. Niiden on varmistettava, että puuntaimet ovat paikoillaan ensi tammikuuhun mennessä.

Sheni myös kehotti teollisuutta siirtymään muovisten ostoskassien valmistamisesta paperikassien valmistukseen. Kaikkein ohuimpien muovipussien valmistus, tuonti, ostaminen ja käyttö kielletään.

AFP