1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Alppien jääpeite uhkaa kutistua rajusti

Alpit voivat menettää vuosisadan aikana jopa kolme neljäsosaa jääpeitteestään ilmastonmuutoksen vuoksi, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.

luonto

Zürichissä toimivan World Glacier Monitoring Servicen WGMS:n tutkijat perustavat arvionsa ennusteille lämpötilan kohoamisesta ja sademäärien muutoksesta.

Heidän mukaansa jo nyt on vahvoja todisteita sulamisesta. WGMS:n mukaan Alpeista liki 4 474 neliökilometriä oli jään peitossa 1850-luvulla. 1970-luvulle tultaessa alue oli supistunut 2 903 neliökilometriin ja vuoteen 2000 mennessä 2 272 neliökilometriin. 1850-luvulta 1970-luvulle jääpeitteestä katosi keskimäärin 2,9 prosenttia vuosikymmenessä. 1970-luvun jälkeen supistumisvauhti on kiihtynyt 8,2 prosenttia ja nopeinta kehitys on ollut vuoden 1985 jälkeen, sanoi WGMC:n tutkija Michael Zemp Euroopan geotieteiden liiton vuosikokouksessa Wienissä. Jäätiköiden alaraja kohoaisi Lämpötilan kohotessa nousee myös jäätikköjen alaraja. Jossain määrin vaikutusta voivat lieventää muutokset sateisuudesssa, sillä runsaampi lumentulo talvella auttaa jäätikköä vahvistumaan. Sveitsiläisen tieteellinen ryhmittymä OCCC on ennustanut, että kesälämpötilat nousevat noin kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä ja sateisuus lisääntyy kymmenellä prosentilla. Zempin mukaan kolmen asteen lämpötilannousu on hyvin huono asia jäätiköiden kannalta, mutta sateisuuden nousu tuo hieman parannusta. Hän arvioi, että ennustettu säänmuutos nostaisi jäätikkörajaa 340 metriä, mikä merkitsisi 75 prosentin supistusta jäätikköalueeseen. Hän toteaa, että tämä on vain yksi ennuste tulevasta ilmastosta. Kesät voivat myös olla kylmempiä tai talvet lumisempia. Kuitenkin jopa yhden asteen lämpötilannousu merkitsisi 40 prosentin menetystä, Zemp toteaa. Hän myös huomauttaa, että jo nykyisellä ilmastolla jäätiköt vetäytyisivät, koska viime vuosikymmenet ovat olleet niiden kannalta hyvin huonoja. Supistuva jäätikkö puolestaan toisi monia ongelmia Alppien lähellä asuville. Alpit ovat varastoineet talvella satanutta lunta kesällä käytettäviksi vesivarastoiksi ja ne ovat myös tärkeitä turismin kannalta. Alpit ovat korkeimmalta kohdaltaan Mont Blancissa Italian ja Ranskan rajalla 4 808 metriä korkeat. Vuoristo kulkee seitsemän maan, Italian, Ranskan, Sveitsin, Itävallan, Slovenian, Liechtensteinin ja Saksan läpi. BBC, YLE24

Lue seuraavaksi