Virossa kiistellään kantaa-ottavasta kansantanssista

Virossa käydään kiivasta keskustelua siitä, saako kansantanssin keinoin kuvata nyky-yhteiskunnan ongelmia. Keskustelun käynnisti televisiossa nähty tanssi, jossa kulttuuriakatemian oppilaat kuvasivat muun muassa parisuhdeväkivaltaa.

kulttuuri

Kohu nousi suorasta televisiohjelmasta, jossa jaettiin virolaisia musiikkipalkintoja, siis virolaisia Emmoja. Ohjelmassa soi välipalana Tuljak, joka on tunnetuimpia virolaisia sävelmiä ja kuuluu virolaisen kansantanssin ikoneihin.

Uusi tulkinta vanhasta tanssista nostatti äläkän Perinteisessä Tuljakissa naiset miehet tanssivat arvokkaasti niiaten ja kumartaen – harmonisesti ilman säröjä ja soraääniä. Viljandin kulttuuriakatemian oppilaat olivat kuitenkin tehneet Tuljakista oman versionsa. Pojat ja tytöt olivat pukeutuneet oikeaoppisesti virolaisiin kansallispukuihin, mutta siihen loppuivat yhtäläisyydet perinteiseen Tuljak-tanssiin. Tanssiparit nimittäin riitelivät keskenään tanssin keinoin, ja lopulta riita yltyi parisuhdeväkivallaksi. Tanssiesityksen sanoma oli selvä: ihmiset pyrkivät elämään harmonisessa suhteessa, aidon Tuljak–tanssin tapaan, mutta todellisuudessa monien elämään kuuluu silti myös väkivalta. Esitys suututti perinteiset kansantanssipiirit Tanssi otettiin vastaan kaksijakoisesti. Monien mielestä Viljandin kulttuuriopiskelijat olivat luoneet jotain omaperäistä ja tarttuneet rohkeasti nykypäivän teemaan murtautumalla ulos perinteisestä hyssyttelystä. Mutta ei kulunut kauankaan, kun viralliset tanssi- ja perinnemusiikkipiirit astuivat julkisuuteen ja paheksuivat kaikelle kansalle esitettyä tanssiversiota voimakkaasti. Viron kansantanssivetäjien yleiskokouksen nimissä nousi puhumaan Ilma Adamson, joka ei ymmärtänyt nuorten sosiaalikritiikkiä. Adamsonin mielestä on sopimatonta, että naista lyödään lavalla – ja kaiken lisäksi pukeutuneena kansallispukuun. - Kansallispuku on virolaisille pyhä, joten nuorten tanssijoiden arvomaailmassa on jotain mätää, sanoi Adamson. Tanssista suuttuneiden kymmenien tanssi- ja kuorojohtajien ryhmä lähettikin kulttuuriministerille ja Viljandin kulttuuriakatemialle kirjeen, jossa ryhmä pyysi selitystä Viron kansanperinteen häpäisyyn. Kulttuuriakatemia ja kulttuuriministeri asettuivat tukemaan nuoria Viljandin akatemian vastaus tuli nopeasti. Akatemian johto sanoo tukevansa nuoria, jotka uskaltavat nostaa puheenaiheeksi yhteiskunnan kipeitä ja polttavia teemoja tanssin keinoin. Nuoret tanssijat ovat selittäneet tanssitulkintaansa muun muassa televisiossa. He sanovat halunneensa kuvata virolaista todellisuutta, jossa on heidän mielestään liian paljon kiusaamista ja heikompien alistamista. Myös Viron kulttuuriministeri Raivo Palmarul on sitä mieltä, että tanssi kuvaa vuosatamme tyypillistä virolaista tylyä meininkiä hyvin. - Nuorten tanssi oli hyvä versio, joka sopi vanhaan Tuljak-sävelmään mainiosti, arvioi ministeri. Keskustelu kuitenkin jatkuu yhä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset