Nepalissa yleislakko ja iskuja

Nepalissa on alkanut nelipäiväinen yleislakko demokratian puolesta. Opposition järjestämällä lakolla protestoidaan sitä, että kuningas Gyanendra hajotti reilu vuosi sitten hallituksen ja keskitti vallan itselleen.

Ulkomaat

Oppositio aikoo myös uhmata mielenosoituskieltoa ja on kutsunut lauantaiksi pääkaupunkiin Kathmanduun koolle suurmielenosoituksen.

Lakon alla keskiviikkona poliisi pidätti kymmeniä oppositiopoliitikkoja ja mielenosoittajia.

Nepalin maolaississit ovat puolestaan iskeneet yöllä rajusti Malangwan kaupunkiin Kathmandun kaakkoispuolella. Ainakin 13 ihmisen, joukossa poliiseja, kapinallisia ja siviilejä, kerrotaan menehtyneen.

Sissit hyökkäsivät useisiin hallituksen kohteisiin ja vapauttivat paikallisesta vankilasta yli sata vankia. Heidän kerrotaan myös ottaneen panttivangeiksi paikallisen viranomaisen ja parikymmentä poliisia.

Alueella sattui myös armeijan helikopterin maahansyöksy, jossa kuoli kymmenen sotilasta. Armeijan mukaan putoaminen johtui teknisestä viasta. Kapinalliset väittivät aiemmin ampuneensa kopterin alas.

Pääkaupunkiin Kathmanduun sissit ovat julistaneet tulitauon opposition protestilakon ajaksi. Sissit ja seitsemän oppositiopuolueen liitto sopivat marraskuussa löyhästä liitosta painostaakseen kuningasta neuvotteluihin demokratian palauttamisesta.

Gyanendra kaappasi vallan itselleen viime vuoden helmikuussa. Kuningas sanoi olevansa tyytymätön siihen, ettei maolaisissien kapinaa ole saatu kukistettua. Taisteluissa on kymmenen vuoden aikana kuollut noin 13 000 ihmistä. Reuters, AFP, AP, BBC