1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Palestiinalaisjohto pahoitteli avun eväämistä

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas ja pääministeri Ismail Hania ovat tuominneet EU:n ja USA:n päätökset keskeyttää suorat avustukset Hamasin johtamalle palestiinalaishallinnolle.

Abbasin mukaan palestiinalaisia ei pitäisi rankaista siitä, että he käyttävät demokraattisia oikeuksiaan.

Pääministeri Hania puolestaan sanoi perjantaina, että päätökset avun keskeyttämisestä olivat hätiköityjä ja epäoikeudenmukaisia. Maailman pitäisi kunnioittaa palestiinalaisten valintaa, Hania vaati.

EU on uhannut keskeyttää avun, kunnes Hamas sanoutuu irti väkivallasta ja tunnustaa Israelin. EU on palestiinalaishallinnon suurin avustaja. EU:n ulkoministerit päättävät avun tulevasta kohtalosta ensi viikolla.

Myös Yhdysvallat lopettaa suoran tuen palestiinalaishallinnolle. Ulkomininisteri Condoleessa Ricen tiedotteen mukaan palestiinalaishallinnon tulee osata kantaa vastuu oman politiikkansa seurauksista.

Abbas varoitti Olmertin suunnitelmasta

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas varoittaa brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa, että Israelin pääministerin Ehud Olmertin suunnitelma määritellä Länsirannan rajat yksipuolisesti voisi johtaa sotaan vuosikymmenen sisällä.

- Kymmenen vuoden kuluttua poikamme kokisivat sen vääryydeksi ja palaisivat taistelemaan, Abbas arvioi.

Pääministeri Ehud Olmert haluaa, että maa saa pysyvät rajat neljän vuoden kuluessa. Olmertin mukaan Israel tekee yksipuolisen päätöksen rajojen vedosta, mikäli palestiinalaiset eivät tunnusta Israelia ja pidättäydy väkivallasta.