Nepalin poliisi tulitti aktivisteja.

Nepalissa Pokharassa opposition kannattaja on kuollut ja kaksi haavoittunut, kun poliisi tulitti aktivistien joukkokokousta. Pääkaupunkiin Kathmanduun suunniteltua opposition suurmielenosoitusta sen sijaan on lykätty ulkonaliikkumiskiellon vuoksi. Yhä meneillään kuitenkin on nelipäiväinen yleislakko.

Ulkomaat

Kathmanduun ja sen liepeille määrätty ulkonaliikkumiskielto kestää lauantai-iltaan. Kiellon rikkojia on uhattu ampua. Pääkaupungin asukkaiden mukaan viranomaiset ovat häirinneet myös matkapuhelinliikennettä ja Internet-yhteyksiä.

Perjantaina poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa. Opposition mukaan ainakin 150 aktivistia pidätettiin. Lauantain vastaisena yönä maolaississit taistelivat rajusti armeijan kanssa maan lounaisosan kaupungeissa.

Sissit ovat julistaneet Kathmanduun tulitauon opposition protestilakon ajaksi. Sissit ja seitsemän oppositiopuolueen liitto sopivat marraskuussa löyhästä liitosta painostaakseen kuningasta neuvotteluihin demokratian palauttamisesta.

Gyanendra kaappasi vallan itselleen viime vuoden helmikuussa. Kuningas sanoi olevansa tyytymätön siihen, ettei maolaisissien kapinaa ole saatu kukistettua. Taisteluissa on kymmenen vuoden aikana kuollut noin 13 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AP