Nepalin mielenilmauksissa jälleen uusi uhri

Nepalissa Banepassa yksi opposition kannattaja on jälleen saanut surmansa poliisin tulittaessa kuninkaan vastaista mielenosoitusta.

Ulkomaat

Demokratian puolesta mieltään osoittavat ihmiset ovat uhmanneet Nepalin viranomaisten jatkamaa ja laajentamaa ulkonaliikkumiskieltoa, joka määrättiin yhden mielenosoittajan kuoltua sotilaiden ammuskelussa lauantaina Pokharassa.

Alkujaan ulkonaliikkumiskielto määrättiin lauantaipäiväksi Katmanduun ja sen ympäristöön. Sittemmin sitä jatkettiin ja laajennettiin myös Pokharaan ja Bharatpuraan.

Sunnuntaiaamuna haavoihinsa menehtyi myös sivustakatsoja, joka sai osuman sotilaiden tulittaessa mielenosoittajia Narayanghatissa.

Mielenosoituksilla vaaditaan kuningas Gyanendraa palauttamaan viime vuoden helmikuussa kaappaamansa valta. Seitsemän oppositiopuolueen muodostama demokratialiike on ilmoittanut, ettei se lopeta protestointia uhkailusta ja voimatoimista huolimatta.

Sisäministeriön tiedonannon mukaan ulkonaliikkumiskiellon rikkojille annetaan vain yksi varoitus, minkä jälkeen heitä voidaan ampua. Nepalissa oleva YK:n ihmisoikeustarkkailija Ian Martin moittii turvallisuusjoukkoja aseiden käyttämisesta mielenosoittajia vastaan.

Sunnuntaina jatkuu vielä myös yleislakko, jonka oppositio on julistanut neljäksi päiväksi. Nepalilaiset ovat noudattaneet lakkokehotusta laajalti.

Lähteet: AP, Reuters, BBC, YLE24