Italiaan hallitus vasta toukokuussa

Italian parlamenttivaalit voittanut Romano Prodi epäilee, että hän voi muodostaa uuden hallituksen vasta kuukauden kuluttua, ehkä vasta toukokuun puolivälin jälkeen. Vaalit hävinnyt pääministeri Silvio Berlusconi puolestaan sanoo, että vaaleissa harjoitettiin laajalti vilppiä ja tulos on kumottava.

Ulkomaat

Prodin mukaan presidentti Carlo Ciampi ei nimeä hallituksen muodostajaa, vaan siitä päättää perustuslain mukaisesti Ciampin seuraaja.

Parlamentti ja alueelliset edustajat äänestävät presidentistä toukokuun 2. viikolla. Ciampin kausi päättyy 18.5.

Myös kiista epäselvistä äänistä lykkää hallitusneuvotteluja Romano Prodi vakuuttaa, että hallitus muodostetaan sen liiton pohjalta, jonka hän luotsasi vaalivoittoon. - Olemme jo aloittaneet neuvottelut. Meillä on jo ollut tapaaminen asian tiimoilta, Prodi kertoi BBC:lle. Hän torjuu Berlusconin ajatuksen oikeiston ja vasemmiston suuresta koalitiosta Saksan mallin mukaan. Virallisten tulosten mukaan Romano Prodin edustama liittouma voitti parlamentin ylähuoneen paikat luvuin 158 - 156. Parlamentin alahuoneen enemmistön Prodin liittouma sai luvuin 348 - 281. Riippumattomia edustajia on yksi. Berlusconin ohella myös jotkut oikeusoppineet ovat sitä mieltä, että tarkistuslaskenta on perusteltua, sillä liittojen välinen ero on koko maassa alahuoneen äänet laskien vain noin 25 000 ääntä. Reuters, BBC