1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun kulttuuritoiminta panee suunsa säkkiä myöten

Tiukka taloustilanne ajaa Turun kulttuuritoimen vähentämään tarjontaansa. Supistukset koskevat lähinnä kaupunginteatteria ja maakuntamuseota, jotka tuottivat yhdessä kaupunginorkesterin kanssa viime vuonna eniten tappiota.

kulttuuri

Esimerkiksi Turun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ei nähdä syksyllä yhtään ensi-iltaa. Aurajoen rannalta tavoitettu Turun kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Pekka Ruola ei kuitenkaan pidä säästötoimia erityisen dramaattisena asiana.

- Teatteriohjelmistoa karsitaan jonkun verran, orkesterin kanssa ei tehdä mitään ylimääräistä normaalin ohjelmiston lisäksi. Meillä oli viime vuonna yksi ooppera ja tänä vuonna yksi ooppera, jotka aiheuttivat budjettipoikkeamia.

- Maakuntamuseon osalta se aiheuttaa sen että yksi näyttely joka oli suunniteltu jää toteuttamatta, mutta silti näyttelytoiminta jatkuu lähes entisellään. Kirjaston, Kulttuurikeskuksen ja Väinö Aaltosen museon osalta toiminta jatkuu aivan normaalisti, selvittää Turun kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Pekka Ruola.

Tarkoitus on ennen kaikkea pysyä aiempia vuosia säntillisemmin annetussa kulttuuribudjetissa. Sen suuruus on Turussa tänä vuonna noin 30 miljoonaa euroa, Ruola kertoo. Hän huomauttaa, että kaupungin kulttuuritoimen viimevuotinen 1,5 miljoonan euron tappio johtuu suurelta osin oopperan Lentävä hollantilainen kaltaisista erikoistuotannoista.

- Tämä 1.5 miljoonan ylitys on suhteutettava siihen, mitä on saatu aikaiseksi, mutta onhan siellä ollut sellaista suunnittelematonta toimintaa, joka on aiheuttanut menojen kasvua näiden suurten tuotantojen lisäksi, toteaa Ruola.

Suuri näyttämö tyhjänä osan juhlavuotta Muun muassa Turun kaupunginteatterin täytyy kiristää tänä vuonna vyötään. Vaikka teatteri viettää parhaillaan 60-vuotisjuhlavuottaan, sen suurelle näyttämölle ei ole luvassa yhtään ensi-iltaa syyskaudella. Myöskään teatterinjohtaja Ilpo Tuomarila ei kuitenkaan ole asiasta huolissaan. Hänen mukaansa suuren näyttämön ohjelmaan olisi ylipäätään vaikea mahduttaa uutta tuotantoa suositun Elisabeth-musikaalin rinnalle. - Taiteellisella puolella eli pienellä näyttämöllä tehdään kahdeksan ensi-iltaa Ionescosta Brechtiin ja muihin klassikoihin. Juhlistamme näin 60-vuotista taivalta, eikä niin että järjestäisimme päänäyttämöllä juhlagaaloja, kuten tapana on, sanoo teatterinjohtaja Ilpo Tuomarila. Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi