Yleislakko ajanut Nepalin ahdinkoon

Nepalissa kahdettatoista päivää jatkuva yleislakko on ajanut maan ruokapulaan. Lakon järjestänyt oppositio vaatii maan kuningasta palauttamaan demokratian.

Ulkomaat

Ruuan hinta on moninkertaistunut, koska kaupat ovat kiinni monissa kaupungeissa ympäri maata.

Maan itäosassa on raportoitu riisipulasta, kun tuotantolaitokset ovat kiinni ja ihmiset ovat alkaneet rohmuta ruokaa varastoon.

Liikenne on lähes pysähtynyt kuljettajien lopetettua työt ja huoltoasemien sulkemisen aiheutettua polttoainepulan.

Hallitus on järjestänyt aseistettuja saattajia rekoille, jotka toimittavat ruokaa pääkaupunki Katmanduun. Lisäksi kuljettajille on maksettu ylimääräisiä palkkioita kuljetusten varmistamiseksi.

Rekat ovat ainoa kuljetuskeino Himalajan vuoristossa sijaitsevassa kuningaskunnassa.

Mielenosoituksia ja yhteenottoja Oppositio on myös kehottanut ihmisiä lopettamaan verojen ja muiden maksujen maksamisen, kunnes kuningas taipuu demokratiavaatimuksiin. Maan pääkaupungissa Katmandussa yli kymmenentuhatta mielenosoittajaa otti eilen yhteen poliisin kanssa. Poliisi vastasi kivien heittelyyn ampumalla kumiluoteja. Useita ihmisiä loukkaantui. Myös muualla maassa on järjestetty suuria kuninkaan vastaisia mielenosoituksia. Kuningas Gyanendra hajotti hallituksen reilu vuosi sitten ja keskitti vallan itselleen. Hän perusteli tarvitsevansa lisävaltaa lopettaakseen maolaississien kapinan, joka on vaatinut liki 13 000 uhria kymmenen vuoden aikana.

Myös maolaiskapinalliset tukevat opposition demokratiavaatimuksia.

Lähteet: BBC, AP