Moderna Museet penää rahaa naistaiteen ostamiseen

Tukholman Nykytaiteen museon taidehankinnoissa on syrjitty naisia, kirjoittaa museonjohtaja Lars Nittve Dagens Nyheter -lehdessä. Nittven mukaan kokoelmissa on merkittäviä aukkoja.

kulttuuri

Hän vetoaakin maan hallitukseen, jotta museo saisi noin 50 miljoonaa kruunua eli noin 5,3 miljoonaa euroa historiallisen virheen korjaamiseksi.

Noin 90 prosenttia museon teoksista on miesten tekemiä, museonjohtaja ilmoittaa. Lisäksi vähäiset naistaiteilijoilta hankitut työt eivät ole mitenkään keskeisiä, suomii hän.

Moderna museet täyttää 50 vuotta vuonna 2008. Tuohon mennessä vääristymä pitäisi korjata, Nittve katsoo. Hän pelkää että naistaiteilijoiden tärkeimpien teosten hankkiminen käy pian mahdottomaksi, jos hinnat nousevat.

Tukholman Nykytaiteen museo omistaa yli 250 000 teosta. Joukossa on muun muassa Picasson, Magritten ja Dalin töitä. Naisten taiteen mentävä aukko koskee etenkin aikaa ennen 1980-lukua. Nittve perääkin mahdollisuutta ostaa varsinkin pioneerityötä tehneiden naisten taidetta.

Hän nostaisi hankintalistalle esimerkiksi Lubov Popovan, Varvara Stepanovan, Frida Kahlon, Paula Modersohn-Beckerin ja Louise Bourgeois'n teoksia.

Ruotsin valtion vastajulkistettu budjetti on ylijäämäinen. Sosiaalidemokraattien vetämän hallituksen budjetti on istuvan hallituksen viimeinen, sillä maassa pidetään parlamenttivaalit syksyllä.

Lähteet: Dagens Nyheter