YK tuomitsi voimankäytön Nepalissa

YK:n ihmisoikeustarkkailijat ovat tuominneet Nepalin turvallisuusjoukkojen voimankäytön mielenosoittajia vastaan. YK:n mukaan poliisin toiminta on ollut anteeksiantamatonta. Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa poliisi ampui torstaina ainakin kolme marssikieltoa uhmannutta mielenosoittajaa.

Ulkomaat

Kymmenet tuhannet mielenosoittajat tulivat kaduille Kathmanduun torstaiksi julistetusta ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta.

He kokoontuivat ensin kaupungin laitamille osoittamaan mieltä kuningas Gyanendraa vastaan ja etenivät sen jälkeen kielletylle keskusta-alueelle. Poliisi avasi tulen estääkseen mielenosoittajien etenemisen.

Viranomaiset ulkonaliikkumiskiellon Kathmanduun torstaiksi estääkseen opposition suurmielenosoituksen. Turvallisuusjoukot saivat luvan ampua kieltoa uhmaavat. Toisin kuin aiempien ulkonaliikkumiskieltojen aikana nyt kulkeminen kaupungilla kiellettiin myös toimittajilta, ihmisoikeustarkkailijoilta ja diplomaateilta.

Nepalin lounaisosassa puolestaan loukkaantui 26 ihmistä, kun poliisi avasi tulen mielenosoittajia vastaan. Sisäministeriön mukaan poliisi avasi tulen, koska tilanne oli karkaamassa käsistä.

Seitsemän oppositiopuolueen liitto kehottaa ihmisiä kaduille jälleen perjantaina.

Oppositio on jatkanut jo pari viikkoa mielenosoituksia ja yleislakkoa vallan itselleen viime vuonna keskittänyttä kuningas Gyanendraa vastaan ovat jatkuneet jo pari viikkoa. Ainakin kymmenen ihmistä on saanut jo aikaisempina päivinä surmansa.

Kuningas Gyanendraan tavannut Intian edustaja Karan Singh sanoo, että kuninkaalta on odotettavassa vielä torstaina ilmoitus tilanteen laukaisemiseksi.

Lähteet: DPA, AFP, AP, Reuters, BBC