Kaurismäen elokuva valittu Cannesin kilpasarjaan

Aki Kaurismäen uusin elokuva Laitakaupungin valot on valittu Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjaan. Etelä-Ranskassa pidettävä festivaali on maailman merkittävimpiä filmijuhlia, jonka pääpalkinnosta kisaa tällä kertaa 19 filmiä.

kulttuuri

Laitakaupungin valojen kanssa kilpasilla ovat muun muassa Sofia Coppolan ohjaama historiallinen draama Marie-Antoinette, Pedro Almodovarin ohjaama Volver ja italialaisen Nanni Morettin Berlusconia kritisoiva Il Caimano. Cannesin tämänvuotiset elokuvajuhlat pidetään 17. - 28. toukokuuta. Tuomaristoa johtaa kiinalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Wong Kar Wai. Juryn muita jäseniä ovat muun muassa italialainen näyttelijä Monica Bellucci ja yhdysvaltalaisnäyttelijä Samuel L. Jackson. Yksinäisen miehen surullinen tarina

Laitakaupungin valot on Kaurismäen niin kutsutun Suomi-trilogian päätösosa. Sen päähenkilö on yksinäinen yövartija Koistinen, joka joutuu rikollisjoukon höynäyttämäksi. Filmi sijoittuu Helsingin Ruoholahteen. Koistista esittää Janne Hyytiäinen, muissa rooleissa näyttelevät muun muassa Maria Järvenhelmi, Ilkka Koivula ja Maria Heiskanen. Laitakaupungin valoja ei ole ennen Cannesia esitetty Suomen rajojen ulkopuolella, mutta sen esitysoikeudet on myyty jo kolmeentoista maahan, muun muassa Ranskaan, Saksaan, Italiaan, Espanjaan, Englantiin ja kaikkiin Pohjoismaihin. Syrjäytymistrilogian edellinen osa menestyi kilvassa hyvin Myös syrjäytymistrilogiaksi kutsutun sarjan aiemmat osat ovat Kauas pilvet karkaavat (1996) ja Mies vailla menneisyyttä (2002). Myös trilogian aiemmat osat pääsivät aikoinaan Cannesin kilpailusarjaan. Mies vailla menneisyyttä sai kilvassa peräti neljä palkintoa, muun muassa festivaalien toisen palkinnon eli Grand Prix'n. Lisäksi elokuvan naispääosan esittänyt Kati Outinen palkittiin parhaana naisnäyttelijänä.

Lähteet: BBC, DPA, YLE24