1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Carl Barksin Disney-sarjakuvista kirjasarja

Carl Barksin koko Disney-sarjakuvatuotanto julkaistaan 30-osaisena kirjasarjana suomeksi. Jo edesmennyt Barks on Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjistä kuuluisin. Hän muun muassa keksi Ankkalinnan kaupungin.

Barksin sarjakuvat julkaistaan kymmenenä kolmen kirjan pakettina. Ensimmäiset kolme osaa ilmestyvät ensi joulukuussa ja viimeiset vuoden 2009 lopussa. Valmistuttuaan kirjasarja kattaa Barksin koko Disney-sarjakuvatuotannon kronologisessa järjestyksessä.

Sarjakuvatoimittaja Antti Hulkkonen on jo aloittanut sarjan toimitustyön. - Carl Barksin kootuissa haluamme sekä säilyttää kekseliään Ankka-kielen että päästä vielä aiempaa lähemmäs tarinoiden alkuperäistä sävyä ja sisältöä, Hulkkonen kertoo. Barksin koottuja painetaan vain rajoitettu määrä. - Painosmäärä lyödään lukkoon marraskuussa, jonka jälkeen tilauksia ei enää oteta vastaan, sanoo toimituspäällikkö Riku Perälä. Hänen mukaansa uuden sarjan toimituksellisille sivuille tulee muun muassa Barksin elämäkerta ja paljon sellaista aineistoa, jonka olemassaolosta Barks-intoilijoillakaan ei ole ollut aikaisemmin tietoa. - Itse sarjakuvat väritetään kaikki uudelleen. Mukaan otetaan kaikki aikoinaan poistetut sivut ja ruudut, jos ne vain löytyvät, Perälä mainostaa. Vastaava kirjasarja Carl Barksin tuotannosta on jo aloitettu Saksassa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Maatyöläisestä maailmankuuluksi piirtäjäksi Barksin (1901 –2000) tie maailmankuuluksi sarjakuvataiteilijaksi oli pitkä: nuoruus kului maatöissä ja karjanruokinta-asemalla, kunnes hän 1930-luvulla ryhtyi piirtäjäksi. Disneyn palvelukseen Barks pääsi vuonna 1935, ja hänen ensimmäinen Aku-sarjakuvansa ilmestyi huhtikuussa 1943.

Barks loi koko Ankkalinnan ja suuren osan sen hahmoista, kuten Roope-sedän, Karhukoplan ja Hannu Hanhen. Myös Aku Ankka sellaisena kuin me hänet tunnemme on pitkälti Barksin käsialaa.

Barks piirsi yhteensä yli 500 ankkatarinaa, joista kertyi noin 6 500 sivua sarjakuvaa. Kymmensivuisia tarinoita syntyi yli 300 ja pitkiä tarinoita noin 150. Kansikuvia Barks piirsi uransa aikana noin 250 kappaletta. Piirtäjänuransa aikana Barks ei pitänyt päivääkään lomaa. Hän siirtyi eläkkeelle Walt Disneyn kuoleman aikoihin vuonna 1966, mutta jatkoi ankka-aiheisten öljyvärimaalausten parissa aina 1990-luvulle asti. Yhdysvaltain ulkopuolelle Barks matkusti ensimmäisen kerran vuonna 1994, jolloin hän vieraili Euroopassa. Suomessa Barks sai tällöin näyttävän vastaanoton. Carl Barks kuoli 99-vuotiaana elokuussa 2000 kotonaan Grants Passissa, Oregonissa. YLE24 Barks-sarjakuvahankkeen verkkosivut aukeavat keskiviikkona osoitteessa www.carlbarksinkootut.fi (siirryt toiseen palveluun)