yle.fi-etusivu

Espoon räjähdyksen syytä tutkitaan

Katso TV-uutisten jutut aiheesta (klo 20.30) Silminnäkijähavaintoja Espoon räjähdyksestä

Kotimaa

Poliisi selvittää Espoon Friisilässä maanantaiaamuna sattuneen räjähdyksen syytä. Tapausta tutkitaan poliisin mukaan toistaiseksi onnettomuutena.

Myöhemmin tutkitaan, rikottiinko työmaalla räjähteiden käsittelystä annettuja määräyksiä. Turman syyksi epäillään räjähteiden huolimatonta käsittelyä.

Espoolaisella omakotitalojen rakennusalueella klo 8.30 sattuneessa räjähdyksessä loukkaantui ainakin kymmenen ihmistä, joista yksi vakavasti. Loukkaantuneista kolme oli lapsia ja viisi alueen työntekijöitä.

Räjähdys kuului laajalle alueelle, ja paineaalto rikkoi ikkunoita parinsadan metrin päässä. Sankka savu levisi naapurustoon. Räjähteitä oli arviolta 30 kiloa, mikä viranomaisten mukaan aiheutti suuronnettomuuden vaaran.

Poliisi on varoittanut lähiseudun asukkaita onnettomuuspaikan lähimaastoon levinneistä nalleista. Poliisin mukaan noin sadan metrin säteeltä maastosta on löytynyt huonokuntoisia nalleja, jotka saattavat olla vaarallisia.

Räjähdyspaikka kartalla (siirryt toiseen palveluun) Ilmakuva räjähdyspaikalta (siirryt toiseen palveluun) Kaivuri ja kuorma-auto räjähdyspaikalla (siirryt toiseen palveluun)

Räjähdys sattui kuorma-auton lastaustilanteessa, kun työmaalla olleen räjähdelaatikon päälle putosi kivi. Kaivinkone oli lastannut kiviä kuorma-autoon, joka syttyi räjähdyksen seurauksena tuleen.

Kuorma-auton kuljettaja loukkaantui vakavasti ja hän on tehohoidossa Helsingin Töölön sairaalassa. Muut onnettomuudessa loukkaantuneet ovat päässeet sairaalahoidosta kotiin.

Onnettomuuspaikalle hälytettiin useita pelastusajoneuvoja, ja lähitalot evakuoitiin sadan metrin säteellä.

Silminnäkijähavaintoja räjähdyksestä"Ikkunat helähti ja maa tärähti noin 8 km päässä Espoon keskuksen ja Friisilän välissä." -Antti Rasimus "Räjähdyksen paineaalto tuntui myös Espoon keskuksessa asti. Seinät ja ikkunat helisivät." -Espoo "Heräsin kotona kovaan räjähdykseen, ja näin ulkona ison mustan sienipilven. Menin heti tapahtumapaikalle, jossa harhaili vasta muutamia lähitalojen ihmisiä. Monissa taloissa oli ikkunoita rikki ja lähin talo oli aika pahan näköinen. Hälytysajoneuvojen tulo kesti mielestäni todella kauan, ja ne menivät ensin väärälle tielle." -Timo Lisää silminnäkijähavaintoja >>> (siirryt toiseen palveluun) YLE24, STT

Arviolta seitsemän lähistöllä asunutta perhettä joutunee olemaan evakossa yön yli, kertoo poliisi.

Turvatekniikan keskus alkaa selvittää onnettomuutta ja sitä, kuljetettiinko dynamiittia asianmukaisesti.

Tarkkaa syytä dynamiitin räjähtämiseen ei vielä tiedetä. Uudenmaan työsuojelupiirin työsuojeluinsinöörin Jan Rosqvistin mukaan laatikossa on joko säilytetty nalleja dynamiitin yhteydessä tai pudonnut kivi on iskenyt kipinää.