Matti Ijäksestä ja Hannu Kähösestä taiteilijaprofessoreita

Taiteen keskustoimikunta on nimittänyt kahteen avoimeksi tulevaan taiteilijaprofessorin virkaan elokuvaohjaaja Matti Ijäksen ja teollinen muotoilija Hannu Kähösen. Taiteilijaprofessoreiden viisivuotiset toimikaudet alkavat heinäkuun alussa.

kulttuuri

Taiteilijaprofessorin virkaan nimitetään erityisen eteviä taiteenharjoittajia. Taiteen keskustoimikunta valitsee nimitettävät valtion taidetoimikuntien esittämistä henkilöistä.

Tällä hetkellä taiteilijaprofessoreita on yksitoista, joista kesällä vapautuvat elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalon ja muotitaiteilija Matti Seppäsen professuurit.

Ijästä kehutaan johdonmukaisuudesta ja myötäelämisestä Keskustoimikunnan valintaperusteluissa sanotaan, että Ijäs (s. 1950) on jo 25 vuotta toteuttanut johdonmukaisesti näkemystään elokuvaohjaajana. Ijäksen työt eivät pyri seurailemaan nopeasti vaihtuvia trendejä tai hyödyntämään elokuvan ulkopuolelta tulevia pinnallisia vaikutteita, minkä vuoksi hänen elokuvansa kestävätkin aikaa tavanomaista paremmin, perustelut jatkuivat. Niiden mukaan Ijäksen töissä on aina keskiössä ihmisen arvo. Elämä on Ijäksen elokuvissa usein tragediaa, jossa asiat harvoin tapahtuvat kuten päähenkilöt ovat suunnitelleet. Ohjaaja tuo kuitenkin töihinsä lämminhenkistä ja myötelävää komiikkaa, toimikunta kehuu. Ijäs on ohjannut muun muassa elokuvat Katsastus, Räpsy ja Dolly sekä Haaveiden kehä. Elokuvaohjaaja on palkittu myös ulkomailla, mikä osoittaa, että riittävän tukevasti omalla maaperällä seisova ja omasta kulttuuristaan ammentava taiteilija herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti, perustelut päättyvät. Kähönen saa kiitosta monipuolisesta vaikuttamisesta Hannu Kähönen (s. 1948) taas on keskustoimikunnan mukaan suomalaisen teollisen muotoilun kärkinimi, jonka työskentelyn lähtökohtia ovat teollinen estetiikka, käytännöllisyys ja ympäristönäkökohdat. Kähösen 30-vuotinen ura teollisena muotoilijana on sisältänyt suunnittelutöitä maineikkaille yrityksille kuten Abloy, Suunto ja Tulikivi. Hän on suunnittelut myös Helsingin matalalattiaraitiovaunut. Valintaperusteissa arvioidaan, että Kähönen on merkittävä muotoiluvaikuttaja monella tapaa; hän työllistää yhtiönsä kautta toisia suunnittelijoita, hän on toiminut opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa ja luennoitsijana kansainvälisissä tapahtumissa useissa Euroopan maissa ja Aasiassa. Hän on saanut useita alan tärkeimpiä kotimaisia palkintoja ja tunnustuksia sekä myös kansainvälisiä palkintoja muun muassa Tanskassa, Japanissa ja Thaimaassa. YLE24