Italian puhemiesvaali mitätöitiin väärän etunimen takia

Italian tulevan pääministerin Romano Prodin ehdokkaan voiton varmistanut puhemiesvaali on mitätöity. Parlamentin ylähuoneen puhemiehestä joudutaan nyt äänestämään uudelleen epäselvyyksien vuoksi.

Ulkomaat

Alustavan ääntenlaskun mukaan puhemieheksi olisi noussut tulevan pääministerin Romano Prodin ehdokas. Keskusta-vasemmiston Franco Marini voitti puhemiesvaalissa oikeisto-opposition Giulio Andreottin vain yhden äänen erolla.

Silvio Berlusconin johtama keskusta-oikeisto vaati kuitenkin kahden Marinia puoltaneen äänen mitätöimistä, koska äänestyslippuihin oli kirjoitettu etunimeksi Francesco Francon sijaan.

Parlamentin alahuoneen, edustajainhuoneen, puhemieheksi on tulossa todennäköisesti pienen vasemmistopuolueen johtaja Fausto Bertinotti.

Ylähuoneen eli senaatin puhemiesvaalista odotettiin jo etukäteen tiukkaa, sillä parlamenttivaalit voittaneella Romano Prodin keskusta-vasemmistolaisella koalitiolla on senaatissa vain kahden paikan enemmistö. Franco Marinin voitto ei ole ollut varma, sillä koalition rivien on pelätty rakoilevan.

Senaatin puhemiesäänestystä on pidetty testinä Prodin hallituksen toimintamahdollisuuksille. Etukäteen uumoiltiin, että presidentti Carlo Ciampi voisi antaa Prodille hallituksenmuodostajan tehtävän samoin tein, jos keskusta-vasemmisto pysyy yhtenäisenä Marinin takana.

Jos taas senaatin puhemiesäänestyksestä tulee monimutkainen ja keskusta-vasemmiston rivit repeilevät, vaalit hävinnyt nykyinen pääministeri Silvio Berlusconi saattaa vaatia, että hallituksenmuodostajan nimittää vasta toukokuun puolivälissä valittava uusi presidentti. Tämä vaihtoehto merkitsisi samalla Berlusconin valtakauden pitkittymistä useilla viikoilla.

AFP, Reuters, AP, Radiouutiset