VR:n makasiinien rähinät esitutkintaan

Poliisi on kuulustellut 17:ää VR:n makasiineilta Helsingissä vapunaattoiltana kiinniotettua nuorta. Nuoret sytyttivät alueelle tulipaloja, jotka palokunta sai sammumaan aamuyöllä. Poliisi pitää tapausta Suomen oloissa poikkeuksellisena.

Kotimaa

Poliisi on aloittanut rähinöinnistä esitutkinnan. Yhdeksän nuorta on tapauksen johdosta pidätettynä. Heitä on rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan syytä epäillä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja törkeän tuhotyön yrityksestä henkilöstä riippuen.

Neljä nuorta on päästetty vapaaksi. Lisäksi poliisi ei ollut vielä illalla päättänyt, pidätetäänkö neljä muuta nuorta.

Nuoret sytyttivät VR:n makasiineilla tulipaloja, jotka palokunta sai sammumaan aamuyöllä. Poliisin mukaan makasiineilla oli enimmillään 150 - 200 nuorta.

Lisäksi nuorisojoukko yritti sytyttää paikalta paetessaan tuleen muun muassa kaasupullon. Nuotiossa ollut pullo ehdittiin sammuttaa juuri ennen sen räjähtämistä.

Myös yksi poliisiauto tuhrittiin ja sen ikkunoita särjettiin ja kahta paloautoa vaurioitettiin. Myös vartiointiliikkeen yksi auto töhrittiin ja rikottiin.

Kaikkien epäiltyjen henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa, joten Tolvasen mukaan rikoksiin syyllistyneitä voi olla paljon enemmän kuin 17.

Useita poliiseja loukkaantui lievästi yhteenotoissa, kun mellakkavarustukseen pukeutunut poliisi lopetti valtauksen.

Poliisin mukaan nuorten motiivina oli globalisaation ja kaupallisuuden vastustaminen. Kyse on osittain samasta nuorisojoukosta, joka heitteli sunnuntaina mielenosoituksessa pulloja ja hajotti liikkeiden ikkunoita.

Poliisi pitää tapausta Suomen oloissa poikkeuksellisena.

- Olen ollut 34 vuotta alalla, enkä muista, että ikinä ennen olisi sattunut tällaista. Että auttajiin käydään käsiksi. Mihin tämä maailma on menossa, kysyy palomestari Sandy Nyman Helsingin pelastuslaitokselta.

YLE24, STT