Italian presidentinvaali vaatii lisä-äänestyksiä

Italian uuden presidentin valinta on lykkääntynyt ainakin tiistaiksi, kun kumpikaan ehdokkaista ei saanut vaadittavaa kahta kolmasosaa parlamentin ja maakuntien edustajien äänistä. Tuleva pääministeri Romano Prodi taipui ennen äänestystä opposition painostukseen ja vaihtoi ehdokastaan.

Ulkomaat

Prodin uusi ehdokas on 80-vuotias senaattori Giorgio Napolitano, joka on aiemmin toiminut muun muassa alahuoneen puhemiehenä. Opposition ehdokas on edellisen hallituksen neuvonantaja Gianni Letta.

Väistyvä pääministeri Silvio Berlusconi arvosteli Prodin aiempaa ehdokasta Massimo D'Alemaa hänen kommunistitaustastaan. Berlusconi uhkaili sunnuntaina verolakolla, joten Prodin puolue näkee parhaaksi vaihtaa ehdokkaan.

Tämä on jo toinen kerta kahden viikon sisään, kun D'Alema joutuu luopumaan korkean profiilin pestistä. Hän vetäytyi aiemmin parlamentin alahuoneen puhemiehen kisasta.

Seuraava äänestys on tiistaina. Elleivät toinen ja kolmaskaan äänestys tuo selvyyttä, keskiviikkona järjestettävässä vaalissa voittajalle riittää puolet äänistä. Prodi voi muodostaa hallituksen vasta, kun väistyvän 85-vuotiaan presidentin Carlo Azeglio Ciampin seuraaja on valittu.

Reuters, AFP , AP