Ylen raati: Sopivin kulttuuripääkaupunki on Rovaniemi

Rovaniemestä tulisi hyvä Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, arvioi Ylen Kulttuurikulman koolle kutsuma varjoraati. Sen mukaan Rovaniemi peittoaa kuusi muuta hakijaa etenkin omaleimaisuutensa vuoksi.

kulttuuri

Kulttuuripääkaupungiksi ovat hakeneet myös Jyväskylä, Lahti, Mänttä, Oulu, Tampere ja Turku.

Ylen varjoraatiin kuuluivat Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Tuomas "Stuba" Nikula, kuopiolaisen Tanssiteatteri Minimin tuotantojohtaja, tanssitaiteilija Anja Lappi sekä Espoon kulttuurijohtaja Georg Dolivo.

Varjoraati kannatti Rovaniemeä yllättävän selvästi, sillä jäsenet olivat valinnassaan yksimielisiä, vaikka eivät tienneet toistensa mielipidettä etukäteen. Valinnoista ja perusteluista ei ollut keskusteltu ennen Aamu-TV:n osana tullutta keskusteluohjelmaa.

Rovaniemi voitti antamalla oman äänensä kuulua

Rovaniemi toisi Euroopan kulttuuripääkaupunkien jatkumoon jotain uutta ja erilaista, raati arvioi. Sen mielestä muiden kaupunkien hakemukset olivat esimerkiksi liian ennalta-arvattavia, epärealistisia tai niukkoja.

Osasta hakemuksia tulee sellainen olo, että ne on yritetty tehdä aiempien kulttuurikaupunkien esimerkin tai jonkinalaisen markkinointikaavan mukaan, sekä Dolivo että Nikula arvioivat. Heidän mukaansa kaupungin oma luonne voi hävitä hienojen kuvien ja tekstien alle.

Toisaalta joissain hakemuksissa oli kohtia, joita lukiessa tunsi jopa myötähäpeää, Nikula lisäsi. Lappi taas korosti sitä, että hakemuksen ei pitäisi olla liian valmiiksi suunniteltu jo nyt, tai joustavuus katoaa.

Raatilaisten mukaan on tärkeää, että valittava kulttuuripääkaupunki tuo jotain uutta ja perisuomalaista eurooppalaisuuteen. Siksi voittajakaupungin on tärkeää rakentaa kulttuurikaupunkihanke oman identiteettinsä varaan, eikä korostaa yleiseurooppalaisuutta, he sanoivat.

Oikea asiantuntijaraati antaa raporttinsa kesäkuussa Ylen varjoraati toimi samoin kuin opetusministeriön asettama todellinenkin arviointiraati eli tutustui hakemuksiin huolellisesti. Todellinen raati on pumaskojen lukemisen lisäksi myös kuullut kaupunkien lyhyet esittelyt hakemuksistaan sekä saanut jonkin verran tausta-apua opetusministeriöstä. Itse hakijakaupungeissa raati ei ole käynyt. Varjoraadin valtti taas oli Dolivo, joka johti Helsingin kulttuurikaupunkisäätiötä. Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2000. Oikeassa arviointiraadissa vaikuttavat Pekka Kärki, Seppo Kimanen, Laura Sarvilinna ja Pamela Tola. Raati on jo lopettanut varsinaisen työnsä ja antaa raporttinsa opetusministeriölle kesäkuussa. Valtioneuvoston on tarkoitus päättää Suomen ehdokas ennen juhannusta. YLE24 Katso varjoraadin keskustelu (video) (siirryt toiseen palveluun) Ylen kulttuurikaupunkisivusto (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Rovaniemen kulttuurivuosisivut verkossa