1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Snellmanin 200-vuotisjuhlia vietetään perinteisin ja modernein menoin

Sivistyksen esitaistelijan Johan Vilhem Snellmanin syntymästä on perjantaina kulunut tasan 200 vuotta. Pääjuhlaa kansallisen herättäjän kunniaksi vietetään Helsingin Säätytalolla, mutta tapahtumia järjestetään myös ympäri Suomen ja vuoden.

Senaattori Snellmanin (1863-1868) ansioiksi lasketaan muun muassa vaikuttaminen oman rahan luomiseen ja suomen kielen aseman kohentamiseen.

Kansallisfilosofia esitaistelijaa juhlitaan sekä perinteisin että modernin menoin: Snellmanista julkaistaan tuore elämänkerta, hänen hautamuistomerkilleen lasketaan seppele ja patsaalle tehdään kunniakäynti, mutta Snellmania tehdään tunnetuksi myös muun muassa tietokonepelillä ja rap-kilpailulla.

Snellman tutuksi nuorille Oulun kaupungin opetustoimen ja Oulun yliopiston pelitutkimusyksikön LudoCraftin Snellman-tietokonepeli tasapainoilee opetuksellisen ja pelillisen annin välillä. - Tärkeintä on, että viesti menee perille ja nuori kokee oppivansa. Pelit ovat tulevaisuuden yksi opetusmuoto kirjojen rinnalla, koska ne ovat vahvasti motivoivia ja toiminnallisuuteen perustuvia, kertoo pelitutkija Tony Manninen LudoCraftista. Syksyllä ilmestyvässä pelissä on tehtäviä liittyen Snellmanin elämän käännekohtiin, sanomalehden perustamiseen ja valtio-opin tutkimiseen. Peruskoululaisille suunnattu peli on tarkoitus saada koko Suomen koulujen käyttöön Internetin välityksellä. Nuorille on suunnattu myös Helsingin kaupungin Snellu-rap, joka haastoi nuoret snellmanilaisen, yhteiskuntakriittisen rap-kappaleen tekoon. Kolmen kärki palkitaan Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta ja voittajan rapistä tehdään 500 kappaleen cd-sinkku. Juhlakirja Snellmanin elämästä Snellmanista julkaistaan myös tuore elämänkerta, Sivistyksen voimalla - J.V. Snellmanin elämä. Kirjan kirjoittaja ja juhlavuoden pääsihteeri Raimo Savolainen löytää syyn sille, miksi esimerkiksi Runeberg, Lönnrot ja Topelius tunnistetaan usein helpommin: - Snellman ikään kuin hajoaa eetteriin, koska hän oli niin monipuolinen aatemaailmaltaan ja teoillaan. Hänet voi aina muistaa Suomen kielen asetuksen, Suomen markan ja rautateiden isänä, mutta ennen kaikkea hän on suomalaisen sivistyksen esitaistelija. Sivistys oli Snellmanille palaamista juurilleen ja sitä kautta ponnahduslauta vuorovaikutukseen muun maailmaan kanssa. Tukholmassa syntynyttä Snellmania kannusti tutkimaan hänen lapsuudenkaupunkinsa Kokkolan kirjasto. - Jo viisivuotiaasta hän sai tehdä mielikuvitusmatkoja löytöretkikirjojen, maantiedekirjojen ja historiallisten elämäkertojen kautta. Siitä syntyi tiedonjano, joka ei sammunut koskaan, Savolainen kertoo. Se että Kokkolassa julkistetaan patsas Snellmanista juuri pikkupoikana, on Raimo Savolaisesta erinomaisen sopivaa: - Pekka Jylhän veistos tulee sille samalle kivelle, jolla Snellman kirjoja luki. Parempaa kuvausta tälle sivistykselle ei oikeastaan ole kuin lukeva pikkulapsi, tyttö tai poika. YLE24, Aamu-TV, STT Juhlavuoden verkkosivut (siirryt toiseen palveluun) Snellman-pelin verkkosivut (siirryt toiseen palveluun) Snellu-rapin verkkosivut (siirryt toiseen palveluun)