Vilen toivoo pääministeriltä rohkeutta EU-politiikassa

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilen arvioi YLEn Lauantaiseurassa, että keskustan EU-skeptisyys ja ex-pääministeri Paavo Lipposen pitkä varjo ovat olleet Vanhaselle ongelmia EU-profiilin luomisessa.

Kotimaa

Vilen toivoo pääministeri Matti Vanhaselta enemmän rohkeutta ja riskinottoa EU-politiikassa.

- Toivoisin, että hän esittäisi vaihtoehtoja, jotka välttämättä eivät ole lopullisia ratkaisuja mutta joissa Suomen pääministeri esittäisi omia visioitaan, Vilen sanoi Ylen Lauantaiseurassa.

- Hallituksen EU-politiikka on ollut erittäin varovaista. Siinä on pyritty välttämään asettautumista eri ryhmittymiin. Se ei ole johtoroolissa olemista, ei välttämättä vihoviimeisenä kulkemistakaan, mutta enemmän seuraamista ja reagoimista tapahtumiin, Vilen luonnehti.

Vilen antoi samalla kuitenkin tunnustusta Vanhaselle erittäin hyvästä yhteistyöstä eduskunnan ja suuren valiokunnan kanssa. Yhteistyö on ollut hänen mukaansa luultavasti parasta koko EU-jäsenyyden aikana.

- En voisi edes kuvitella, että pääministeri Lipponen olisi soittanut kesken EU-huippukokouksen valiokunnan puheenjohtajalle Esko Aholle informoidakseen, kysyäkseen hänen mielipidettään ja varmistaakseen valiokunnan kannan jossakin keskeisessä kysymyksessä, Vilen sanoi.

Viime joulukuun huippukokouksen rahoitusneuvotteluissa Vanhanen soitti Vilenin mukaan toistakymmentä kertaa kahden vuorokauden aikana, viimeisen kerran kahdelta yöllä.

YLE24