Uusi elokuvauksen professuuri hakuun

Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä on pantu auki elokuvauksen professuuri. Kyseessä on uusi tehtävä, jonka hakuaika päättyy kesäkuun alkupuolella. Lauri Törhösen hoitamaa elokuvakerronnan professuuria ei enää täytetä.

kulttuuri

Sen sijaan Taideteollisessa on ollut auki myös elokuvaohjauksen professuuri, jota väliaikaisesti hoitaa ohjaaja Olli Saarela.

Elokuvaohjauksen professuurin hakuaika on jo päättynyt. Hakemuksia tuli kuusi, kertoo amanuenssi Jussi Etto. Saarela hoitaa professuuria, kunnes valinta on selvä. Paikka täytetään viimeistään syksyllä, Etto sanoo.

Eton mukaan elokuvauksen ja elokuvaohjauksen professuurit eivät ole tehtävänkuvaukseltaan samanlaisia kuin Törhöseltä jäänyt elokuvakerronnan professuuri. Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastolla eli ELO:ssa on kaikkiaan kymmenkunta professoria.

Törhönen lähti kohun saattelemana Lauri Törhönen oli ELO:n johtaja ja elokuvakerronnan professori yli kymmenen vuotta. Hän oli tehtävässään kiistelty hahmo, eivätkä suhteet talon hallintoonkaan olleet ongelmattomat. Törhösen työsuhde päättyi maaliskuun lopussa, kun koulun hallitus oli päättänyt, ettei hänen määräaikaista virkasuhdettaan ei enää jatketa. Työsuhteen päättymisen taustalla vaikutti etenkin helmikuinen julkilausuma, jossa reilut parikymmentä ELO:n 180 opiskelijasta vaati, ettei Törhösen virkaa ja toimikautta enää jatkettaisi. Opiskelijoiden mukaan Törhöseltä kului liikaa rahkeita osaston johtamiseen, ja opetus kärsi.

Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastoneuvosto yhtyi opiskeilijoiden näkemykseen, ja lopulta korkeakoulun hallitus päätti, että Törhösen pesti Taideteollisessa päättyy.

ELO:n johtajana toimii toistaiseksi Jukka Vieno. Uusi dekaani on tarkoitus valita kesälomia.

Lähteet: YLE24