USA palauttamassa suhteensa Libyaan

Yhdysvallat on päättänyt jälleen solmia täydet diplomaattiset suhteet Libyaan. Maa myös avaa uudelleen pääkaupungissa Tripolissa olevan suurlähetystönsä.

Ulkomaat

Yhdysvaltain päätös on ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan seurausta siitä, että Libya on taipunut luopumaan joukkotuhoaseohjelmastaan. Yhdysvallat aikoo Ricen mukaan myös poistaa Libyan terrorismia tukevien maiden mustalta listaltaan 45 vuorokauden sisällä.

Yhdysvallat sulki Libyan-suurlähetystönsä vuonna 1980 sen jälkeen kun Irania kannattavia iskulauseita huutanut väkijoukko sytytti rakennuksen tuleen. Mailla ei ole ollut täysiä diplomaattisuhteita yli neljännesvuosisataan.

Yhdysvaltain ja Libyan väliset suhteet alkoivat lämmetä vuoden 2003 joulukuussa, kun Libya ilmoitti luopuvansa joukkotuhoaseohjelmastaan. Se lupasi tuhota kaiken aseohjelmaan liittyvän ja sallia kansainvälisten asetarkastajien vierailut maassa. Seuraavana vuonna Yhdysvallat purki Libyaa vastaan vuonna 1986 asettamansa kauppasaarron.

Kriitikoiden mukaan länsimaiden suhtautumista Libyaan ovat määrittäneet aivan liikaa maan runsaat öljyvarat. Maan öljy on hyvälaatuista ja sitä on niin runsaasti, että se arvellaan riittävän vuosikymmeniksi eteenpäin.

Lännen ja Libyan välejä on hiertänyt myös viiden bulgarialaisen sairaanhoitajan ja palestiinalaislääkärin kohtalo. Libyalaisessa sairaalassa toimineita hoitajia ja lääkäreitä syytetään HI-viruksen tahallisesta tartuttamisesta satoihin lapsiin. Maan korkein oikeus on kumonnut aiemmin langetetun kuolemantuomion ja nyt tapauksesta käydään oikeutta uudelleen.

Reuters, YLE24