1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nukketeatteri Sytkyt tekee Snellmania tutuksi lapsille

Valtiomies Johan Vilhelm Snellmanin elämää ja ajatuksia esitetään lapsille nukketeatterin keinoin. Tällä viikolla päiväkotien ja ala-asteiden lapset pääsevät tutustumaan Snellmaniin Helsingin Postimuseossa.

Kuopiosta alkaneet Takkiseikkailu-esitykset kiertävät eri puolella Suomea vuoden loppuun asti. Näyttelijä Juha Laukkasen toteuttama esitys Snellmanin elämästä perustuu esineiden herättämiin assosiaatioihin. - Matka Helsinkiin oli pitkä, joten Snellman ehti ajatella mitä sivistys on. Hänen mielestään sivistys on sitä, että kaikki pääsevät kouluun ja oppivat uusia asioita. Sivistys on sitä, että hyväksytään kaikki ihmiset, Laukkanen kertoo lapsille esityksessään. Esitys on valtioneuvoston tilaama. - Snellman ei todellakaan ole loppuunkaluttu aihe. Esitys on tarkoitettu 3 - 4-vuotiaista eteenpäin ala-asteikäisille asti. He ovat tuskin edes kuulleet Snellmanista. Olin alussa vähän paniikissa, mutta sitten esityksestä tuli pieni satu suuresta miehestä, sanoo Laukkanen. Tarina etenee tavarasta toiseen

Laukkanen vangitsee lasten mielenkiinnon vetämällä kapsäkistään esineen toisensa jälkeen. Leikkiviulu saa toimia aikakoneena, silinterihattu ja pitsiverho kuvaavat Snellmanin häitä, jalkapallosta tulee kasvot pojalle, jonka kanssa Snellman oppi suomea.

Kyse ei siis ole perinteisestä nukketeatterista, vaan esineet saavat uuden ja yllättävän roolin kuin lasten leikeissä.

- Olen 21 vuotta tehnyt ammatikseni nukketeatteria. Nyt minusta on mielenkiintoisempaa tehdä elämyksiä lapsille kuin vain kertoa tarinaa nukeilla.

Näytöksen jälkeen Ilari on vakuuttunut siitä, että Snellman auttoi ihmisiä elämään hyvää ja tavallista elämää.

- Snellman syntyi laivassa ja joutui muuttamaan tulipalojen takia eri paikkoihin. Heti kun hän oli päässyt yläasteelle, koulu paloi. Hänestä tuli kuuluisa, ja hän muutti elämän rauhalliseksi ja tavalliseksi. Ennen elämä oli vähän sellaista, ettei kukaan siitä pitänyt, mutta Snellman muutti elämän iloiseksi, tulkitsee Ilari.