Prodi vannoi virkavalansa

Italian pääministeri Romano Prodi on vannonut virkavalansa. Hän esitteli aiemmin päivällä uuden hallituksensa presidentti Giorgio Napolitanolle.

Ulkomaat

Ulkoministerin salkun sai entinen pääministeri Massimo D'Alema ja talousministerin EKP:n johtokunnan entinen jäsen Tommaso Padoa Schioppa.

Uusi sisäministeri on Giuliano Amato, entinen sosialistinen pääministeri, ja puolustusministeri Prodin pitkäaikainen avustaja, keskustalainen Arturo Parisi. 25-jäsenisessä hallituksessa on kuusi naista, vaikka Prodi oli alun perin lupaillut, että ministereistä kolmannes olisi naisia.

Hallituksen on vielä saatava parlamentin molempien kamarien luottamus. Senaatti äänestänee asiasta perjantaina, alahuone ensi viikon alussa.

Hallituspuolueilla on parlamentin ylähuoneessa vain kahden paikan enemmistö, mikä saattaa aiheuttaa jatkossa ongelmia. Prodi tulee tarvitsemaan koko koalitionsa tuen. Ensimmäinen varsinainen koetinkivi on vuoden 2007 budjetti, joka esitellään syyskuussa.

Vaalit hävinnyt Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on huolissaan nykyisestä vallan keskittymisestä. Hänen mukaansa tilanne on ennennäkemätön Italian tasavallan historiassa.

Italian parlamenttivaalit pidettiin huhtikuun alkupuolella.

Avainministerit kokeneita konkareita 66-vuotiaalla pääministerillä Romano Prodilla on pitkä poliittinen kokemus. Jo 1970-luvun lopulla tuolloinen kristillisdemokraatti työskenteli teollisuusministerinä Giulio Andreottin hallituksessa.

Linjanmuutos tapahtui lopullisesti 1990-luvulla, jolloin Prodi oli perustamassa Demokraattista vasemmistopuoluetta yhdessä entisten kommunistien kanssa. Se oli ydin keskusta-vasemmistolaisessa Oliivipuun liitossa, jonka Prodi johti vaalivoittoon vuonna 1996.

Prodin hallitus oli Italian ensimmäinen aidosti vasemmistolainen hallitus sitten toisen maailmansodan. Se kaatui parlamentin alahuoneen äänestyksessä vuonna 1998. Seuraavana vuonna Prodi valittiin EU-komission puheenjohtajaksi, jona hän oli vuoteen 2004 saakka.

Prodi teki voittoisan paluun kotimaan politiikkaan, ja huhtikuun parlamenttivaaleissa hänen johtamansa keskusta-vasemmistolainen vaaliliittouma voitti täpärästi pääministeri Silvio Berlusconin oikeistokoalition.

57-vuotias ulkoministeri Massimo D’Alema on entinen kommunisti ja pääministeri. Pääministerinä hän työskenteli vuosina 1998 – 2000. Ulkoministeriksi nyt valittu D’Alema toimii myös varapääministerinä. Hänen johtamansa Vasemmistodemokraatit on Prodin liittouman suurin puolue.

D’Alema oli Prodin ensimmäinen ehdokas maan presidentiksi, mutta hänet siirrettiin syrjään Berlusconin keskusta-oikeiston koalition painostuksesta. Berlusconi vastusti D'Alemaa tämän kommunistitaustan vuoksi.

Talousministeri Tommaso Padoa Schioppa, 65, on entinen Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen. Hän aloitti uransa Italian keskuspankissa vuonna 1968 ja työskenteli siellä yli 25 vuotta. Raskaan sarjan taloustieteilijän haasteena on paitsi kutistaa mittavaa budjettialijäämää myös virkistää talouskasvua.

Sisäministeri Giuliano Amato, 68, on entinen sosialisti ja pääministeri. Pääministerinä hän on toiminut kahdesti, vuosina 1992 - 1993 ja 2000 - 2001. Amato on myös Euroopan unionin konventin ex-varapuheenjohtaja. Konventti laati EU:n perustuslain, joka sittemmin hylättiin Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä. 65-vuotias puolustusministeri Arturo Parisi on pääministeri Prodin läheisimpiä liittolaisia ja Margherita-puolueen perustaja. Hän kannattaa puolueen sulauttamista Vasemmistodemokraatteihin. AP, Reuters, AFP, ANSA, Startel, STT, YLE24