Lordia yritetään kammeta finaalista

Suomen euroviisuedustaja Lordia vastaan ollaan nostamassa oikeuskanne, kertoo uutistoimisto AFP. Konservatiiviset ryhmittymät haluavat, että Lordi suljetaan Euroviisuista, koska sen katsotaan harjoittavan satanismia.

Ryhmät ovat jättäneet valituksen Ateenan syyttäjäntoimistoon, Kreikan yleisradioyhtiön ERT:n johtajalle sekä Euroopan yleisradioliittoon EBU:un.

Suomen Euroviisu-delegaatioon ei asian tiimoilta ole otettu yhteyttä, vaan delegaation johtaja, TV2:n ohjelmapäällikkö Ilkka Talasranta ja levy-yhtiön edustaja Katja Toivanen ovat saaneet kuulla asiasta muuta kautta. Talasrannan mukaan aihetta oikeustoimiin ei ole.

- Se, joka yhdistää samaan lauseeseen Lordin ja saatananpalvonnan, ei tiedä mitään Lordista eikä saatananpalvonnasta, Talasranta kiteyttää.

Lordi tehnyt jo historiaa Suomen edustaja Lordi pääsi torstai-iltana jatkoon Euroviisujen semifinaalissa Ateenassa. Muut lauantain loppukilpailuun päässeet olivat Armenia, Irlanti, EJT Makedonia, Venäjä, Turkki, Ukraina, Liettua, Ruotsi ja Bosnia-Hertsegovina. Finaaliin pääsyä tavoitteli 23 maata.

Monsteribändin esitys torstai-illan semifinaalissa otettiin vastaan raikuvin suosionosoituksin ja kannustushuudoin.

Esitystä seuraamassa olleella TV2:n ohjelmapäälliköllä Ilkka Talasrannalla olikin hymy herkässä.

- Lordi teki viisuhistoriaa, sillä Suomi suoriutui nyt ensimmäistä kertaa mukaan finaaliin nykymuotoisten euroviisujen aikana. Loppukilpailussakin veikkaan hyvää suoritusta, pääsyä kuuden parhaan joukkoon, Talasranta sanoo.

Finaaliin pääsi suoraan kymmenen viimevuotisen kilpailun parasta maata ja neljä Euroviisujen suurinta rahoittajamaata: Iso-Britannia, Espanja, Ranska ja Saksa. Loppukilpailussa kuullaan Lordin Hard Rock Hallelujah -kappaleen lisäksi siis 23 muun maan esitykset. Lordi näkyy Kreikassa ja maailman lehdissä Kun metalliyhtye Lordi valittiin Suomen edustajaksi Euroviisuihin, äänestystulos herätti monissa suomalaisissa tyrmistystä ja jopa häpeää. Sittemmin yhtye on kuitenkin saanut poikkeuksellisen paljon kansainvälistä julkisuutta, ja epäilevät puheet ovat Suomessakin vähenneet. Ateenassa suomalaishirviöt ovat joutuneet melkoiseen mediapyöritykseen. Lordista on kevään aikana tehty juttua muun muassa suuriin laatulehtiin kuten The International Herald Tribune ja The Times. Monet innostuneista tuntuvat pitävän yhtyettä mahdollisuutena kritisoida muovisiksi tusinapopin juhliksi muuttuneita Euroviisuja. Suomen edustaja on kivunnut myös vedonlyöntisuosikkien joukkoon. Tämänvuotiset Eurovision laulukilpailut järjestetään Kreikan pääkaupungissa Ateenassa. TV2, FST, Radio Suomi ja Radio Vega lähettävät lauantain finaalin suorana lähetyksenä. YLE24