Prodi: Irakin miehitys oli virhe

Italian osallistuminen Irakin sotaan oli vakava virhe, sanoi Italian uusi pääministeri Romano Prodi torstaina maan parlamentin ylähuoneelle. Prodi piti parlamentille ensimmäisen linjapuheensa pääministerinä.

Ulkomaat

Italian hallitus aikoo aloittaa liittolaismaidensa kanssa neuvottelut italialaisjoukkojen vetämisestä Irakista, Prodi kertoi.

Edellinen pääministeri Silvio Berlusconi ehti jo päättää joukkojen vetämisestä tämän vuoden aikana, mutta Irakissa on yhä noin 2 600 sotilasta.

Italian keskusta-vasemmistolaiset puolueet ovat kaiken aikaa vastustaneet maan osallistumista Irakin sotaan. Berlusconi oli kuitenkin innokas lähtemään mukaan Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan.

Vetäytymisaikataulu on toistaiseksi auki. Se ratkennee viimeistään heinäkuussa, kun Italian parlamentti päättää Italian operaation rahoituksesta.

Sotilasasiantuntijat arvelevat, että muut Irakia miehittävät maat toivovat Italian viivyttävän vetäytymistään mahdollisimman kauan.

Prodi otti myös kantaa Italian taloustilanteeseen. Hän arveli maansa talouden tarvitsevan "voimakasta shokkia", ja talouden kuntoonsaattamisen "poikkeuksellisia toimenpiteitä".

Lähteet: AP, Reuters, AFP