Hyppää sisältöön

Kolumbuksen hautapaikka varmistui

Espanjalaiset tutkijat ovat ratkaisseet vuosisadan jatkuneen kiistan ja varmistaneet löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen hautapaikan olevan Sevillassa.

DNA-kokeet varmistavat, että Sevillan katedraaliin haudatut luut kuuluivat vuonna 1506 kuolleelle Kolumbukselle. Amerikan löytäneen seikkailijan kuolemasta tulee lauantaina tasan 500 vuotta.

Dominikaaninen tasavalta väittää, että Kolumbuksen jäänteet on haudattu sen pääkaupunkiin Santo Domingoon. Tutkijoita ei ole päästetty tekemään hautatutkimuksia asian selvittämiseksi.

Espanjalaistutkijat pitävät mahdollisena, että ruumiin jäänteitä olisi myös Santo Domingossa, sillä ruumista on siirrelty vuosisatojen aikana useita kertoja.

Kolumbuksen löytöretki vuonna 1492 päätyi Hispaniolan saarelle, jonka nykyään jakavat Dominikaaninen tasavalta ja Haiti.

Hän kuoli Espanjan Valladolidissa. Ennen kuolemaansa hän oli toivonut tulevansa haudatuksi Amerikkaan. Toivetta ei aluksi voitu toteuttaa, sillä Amerikassa ei ollut riittävän korkea-arvoista kirkkorakennusta.

Vasta 30 vuotta myöhemmin Kolumbuksen Diego-pojan vaimo lähetti Kolumbuksen jäänteet Santo Domingoon haudattaviksi.

Vuonna 1795 Espanja luovutti Hispaniolan Ranskalle. Tuolloin espanjalaiset ajattelivat, ettei sankarin ruumista voi jättää ulkomaalaisten käsiin. Jäänteet, joiden oletettiin kuuluneen Kolumbukselle lähetettiin ensin Kuubaan ja sata vuotta myöhemmin edelleen Sevillaan.

Vuonna 1877 Santo Domigon katedraalista löytyi luita sisältävä laatikko, jossa oli teksti "don Cristobal Colon". Dominikalaiset uskovat, että espanjalaiset ottivat väärät jäänteet ja oikeat jäivät saarelle.

Nyt tutkijat ovat siis todenneet, että Sevillassa on ainakin osa löytöretkeilijän jäänteistä, mutta sen vaiherikkaan historian takia on mahdollista, että osia on useammassa paikassa.

Pohdintaa Kolumbuksen syntyperästä

Espanjalaiset tutkijat aikovat seuraavaksi keskittyä tutkimaan Kolumbuksen sukutaustaa. DNA-tutkimus tuo mahdollisesti tähän uutta valaistusta.

Kolumbusta on kautta historian historian pidetty taustaltaan italialaisena, genovalaisena. Toinen teoria taas sanoo hänen olleen kotoisin Kataloniasta, Koillis-Espanjasta.

Katalonia-teoria on viime aikoina saanut vahvistusta, kun on tutkittu hänen kirjoittamiaan kirjeitä. Hän on kirjoittanut ne espanjaksi - ei italiaksi - ja hänen on todettu käyttäneen katalaaniin viittaavia sanoja ja sanontoja.