Italia siirtyy Irakissa siviilirooliin

Italia aikoo vetää joukkonsa Irakista, vahvistaa maan uusi ulkoministeri Massimo D'Alema.

Ulkomaat

D'Aleman mukaan Italialla tulee jatkossa olemaan Irakissa siviilirooli. Hän ei kuitenkaan tarkentanut asiaa sen enempää.

Vetäytymisen luvataan tapahtuvan Irakin hallitukselle ja miehitysliittoumalle sopivassa aikataulussa. Sotilasasiantuntijat arvelevat, että muut Irakia miehittävät maat toivovat Italian viivyttävän vetäytymistään mahdollisimman kauan.

Italialla on Irakissa noin 2 600 sotilasta. Maasta on tuotu kotiin 30 sotilaan ruumiit vuoden 2003 jälkeen. Joukkojen vetäminen oli yksi viime kuun parlamenttivaalit voittaneen keskusta-vasemmiston keskeisiä vaaliteemoja.

D'Alema kommentoi sunnuntaina myös hallituksen linjaa Lähi-idän konfliktiin. Hän sanoi vasemmistolaisen L'Unita-lehden haastattelussa, että Italialla ei ole aikomusta sanoutua irti eurooppalaisesta näkemyksestä, jonka mukaan palestiinalaishallitusta johtava ääriliike Hamas on eristettävä.

- Hallitus, joka kieltää Israelin olemassaolon oikeutuksen, ei voi osallistua rauhanprosessiin. Tämä on ydinkysymys.

Tuoreen ulkoministerin mielestä palestiinalaisia on kuitenkin autettava, sillä palestiinalaisalueiden humanitaarinen romahdus ei olisi eduksi kansainväliselle yhteisölle tai edes Israelille.

Lähteet: AFP, Reuters, AP