Kysely: Turku paras kulttuuripääkaupungiksi

Turku olisi sopivin kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, mikäli tuoreen kyselyn tuloksia on uskominen. Eurooppalainen Suomi -järjestön kyselyssä toiseksi kipusi Tampere ja kolmanneksi Rovaniemi.

kulttuuri

Pääsyä kulttuuripääkaupungiksi havittelevat myös Jyväskylä, Lahti, Mänttä ja Oulu.

Valtioneuvosto valitsee Suomen ehdokkaan asiantuntijaraadin käsittelyn jälkeen. Päätös on tarkoitus tehdä ennen juhannusta. Sen jälkeen asia siirtyy EU:n päätettäväksi.

Turku veti kaulaa muihin, Tampere ja Rovaniemi tasaisia Eurooppalaisen Suomen kyselyssä Turku vei selvän voiton saamalla annetuista äänistä lähes kolmanneksen (29 prosenttia). Kannattajat perustelivat valintaansa sillä, että Turku on historiallisesti arvokas kaupunki, jolla on aktiivinen kulttuurielämä. Turun vahvuuksina pidettiin muun muassa sen sijaintia kauniin saariston ja Aurajoen äärellä. Lisäksi painotettiin lukuisia museoita, tapahtumia ja nähtävyyksiä. Toiseksi kilvassa nousi 18 prosentin äänisaaliin kerännyt Tampere. Eroa kolmanneksi tulleeseen Rovaniemeen oli kuitenkin vain 30 ääntä. Tampereen valintaa perusteltiin kauniilla järvimaisemilla, hienosti säilytetyllä tehdasmiljööllä ja innovatiivisilla museoilla. Kaupungin vahvuuksina nousivat esiin erityisesti rock-musiikki ja kirjallisuus. Rovaniemeä taas kannatettiin sen pohjoisen sijainnin sekä arktisen eksotiikan takia. Lordin lisäksi muun muassa joulupukki, saamelaisuus ja Alvar Aallon arkkitehtuuri toivat ääniä Rovaniemelle. Sijoille neljästä seitsemään sijoittuivat Oulu (11 prosenttia äänistä), Jyväskylä (8 prosenttia äänistä) sekä Lahti ja Mänttä (7 prosenttia äänistä). Eurooppalaisen Suomen kyselyyn vastasi 4 931 suomalaista. Kilpailu järjestettiin Internetissä huhti-toukokuussa sekä Eurooppa-päivän yleisötapahtumissa 9. toukokuuta eri puolilla Suomea.

YLE24

Lähteet: Eurooppalaisen Suomen verkkosivut