Kaurismäki sai ristiriitaisen vastaanoton Cannesissa

Aki Kaurismäen elokuva Laitakaupungin valot esitettiin Cannesin elokuvajuhlilla kriitikoille ja toimittajille sunnuntai-iltana.

kulttuuri

Kansainväliset kriitikot odottivat Kaurismäeltä paljon, koska suomalaisohjaaja voitti festivaalin kakkospalkinnon neljä vuotta sitten elokuvallaan Mies vailla menneisyyttä. Uusi elokuva Laitakaupungin valot on Kaurismäen oman luonnehdinnan mukaan elokuva yksinäisyydestä - henkilöstä, jolla ei ole ketään ja joka ei osaa edes uneksia kenestäkään. Moni oli hiukan pettynyt... Kansainvälisten kriitikoiden ensireaktioista paistoi hienoinen pettymys Laitakaupungin valoihin. Kaurismäen sanottiin toistavan itseään. - Kaurismäki toistaa tyyliään jatkuvasti, ja minusta tuntuu, että hän ei ole kehittynyt paljoakaan. Tämä näyttää samalta kuin hänen 1980-luvun elokuvansa, totesi Svenska Dagbladetin kriitikko Helena Lindblad. - Täytyy myöntää, että se oli vähän tylsä. Tavallisesti pidän hänen elokuvistaan, mutta en päässyt tähän sisälle yhteä helposti. Ehkä se johtui näyttelijöistä, pohti Saksan tv:n toimittaja Ingrid Bartsch. ...mutta ymmärtäjiäkin löytyi Laitakaupungin valot kirvoitti kuitenkin myös myönteisiä arvioita.

- Kaurismäki on yksi suosikkiohjaajistani. Hänen elokuvissaan on paljon venäläisiä viitteitä. Ja itsensä toistamisessa ei ole mitään pahaa. Suuret ohjaajat tekevät maanisesti samaa elokuvaa yhä uudestaan ja niin sen pitääkin olla, pohti Venäjän Newsweekin kriitikko Juri Gladilshikov.

- En silti usko, että Kaurismäki voittaa, koska Wong Kar Wain johtama tuomaristo todennäköisesti palkitsee uuden ohjaajan, Gladilshikov jatkoi.

Kaurismäki esiintyi maanantain lehdistötilaisuudessa tyylilleen uskollisesti lakonisia vitsejä laukoen. Kun Kaurismäeltä kysyttiin elokuvan sisältämästä vanhanaikaisesta tangomusiikista, hän vastasi:

- Pieni tuottaja sisälläni vastaa: mitä vanhempaa musiikkia, sitä halvempaa se on. Panen elokuvaan mitä tahansa peittääkseni vuoropuhelut, jottei kukaan joudu kuulemaan surkeita vuoropuheluita. Teen kaikkeni elokuvan tuhoamiseksi.

Lähteet: Ylen TV-uutiset, STT