EMBARGO 13.30 Muotoilun valtionpalkinto

tp Ylijohtaja Riitta Kaivosoja jakaa muotoilun valtionpalkinnon tiistaina 23.5.2006 kello 13.30 Säätytalo, Snellmaninkatu 9-11, Helsinki

JULKAISTAVISSA TI 23.5. KLO 13.30

Muotoilun valtionpalkinto kultaseppä, muotoilija Kirsti Doukasille

Valtion muotoilutoimikunta on myöntänyt vuoden 2006 muotoilun valtionpalkinnon kultaseppä, muotoilija Kirsti Doukasille. Ylijohtaja Riitta Kaivosoja luovutti suuruudeltaan 15 000 euron palkinnon tiistaina Helsingissä.

Kirsti Doukas (s. 1964) on yksi Suomen tunnetuimmista korumuotoilijoista, joka on tehnyt merkittävän kansallisen ja kansainvälisen uran. Doukas toimii pääsuunnittelijana Kalevala Korussa, missä hänen työnsä kattaa mallistot uniikkikoruista yrityskoruihin ja liikelahjamallistoihin.

Doukasin ansiot muotoilijana perustuvat erityisesti hänen taitoonsa uuden hopeakorun ja jalokivien yhdistäjänä sekä suomalaisen korusuunnittelun uudistajana. Kalevala Koru on ollut rakentamassa suomalaista modernia identiteettiä kansallisen kulttuurin pohjalta. Kirsti Doukas on ollut merkittävästi luomassa yhtiön perinteikkäälle mallistolle uutta muotokieltä.

Kirsti Doukasin työ korusuunnittelijana on moninainen. Samassa persoonassa on läsnä uniikkikorujen tekijä, ahkera, nöyrä ja näkemyksellinen taiteilija. Toisessa ääripäässä yrityslahjasetin muotoilija, monipuolinen osaaja, joka tiukasti pyrkii toteuttamaan toimeksiantajan arvoja ja visioita. Doukas korostaa kaikessa suunnittelutyössään toimeksiannon taustoihin perehtymistä. Kun Doukas suunnitteli J.L. Runebergin 200-vuotisjuhlan kunniaksi Lähde-korusarjan, hän tutustui sekä runoilijan elämään että tuotantoon. Hyvin vaativa suunnittelutyö oli myös Naisen ääni -korusarja suomalaisen naisen 100-vuotiselle äänioikeudelle. Se julkistettiin tänä vuonna Kalevalan päivänä. Naisen ääni on kuin kukkakimppu, valkoista hopeaa ja värikkäitä korukiviä, pirskahteleva ilotulitus taftinauhaan solmittuna!

Kirjallisuus, historia ja luonto ovat Doukasin tärkeimmät luomisen lähteet, mutta samanaikaisesti hän on hyvin tietoinen kansainvälisistä trendeistä ja nykyajasta. Luontoon liittyvät aiheet ja muotokieli ovat olleetkin suomalaisten mieleen: Kirsti Doukasin suunnittelema Vanamo-korusarja on ollut menestys. Sitä on valmistettu yli 100 000 kappaletta.

Perusteellisten Lahden muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa suoritettujen opintojen lisäksi Doukas on kartuttanut osaamistaan toimimalla jalometallialan tuotantoketjun lähes kaikissa vaiheissa: valimotyöntekijänä, pintakäsittelijänä, kultaseppänä, korumyyjänä, opettajana, suunnittelijana, vastuullisena tiimin jäsenenä ja itsenäisenä taiteilijana. Doukas on osallistunut lukuisiin näyttelyihin koti- ja ulkomailla. Perinteisen kultasepänalan merkittävän tunnustuksen Kirsti Doukas sai vuonna 1999, kun Suomen Kultaseppien Liitto nimesi hänet Vuoden Kultasepäksi.


Lisätietoja: - taidesihteeri Seppo Kauhanen (Taiteen keskustoimikunta), puh. (09) 160 77378