Muotoilun valtionpalkinto kultaseppä Kirsti Doukasille

Valtion muotoilutoimikunta on myöntänyt vuoden 2006 muotoilun valtionpalkinnon kultaseppä Kirsti Doukasille. Pääsuunnittelijana Kalevala Korussa toimiva Doukas on yksi Suomen tunnetuimmista korumuotoilijoista.

Palkintoperustelujen mukaan Doukas yhdistää taitavasti uutta hopeakorua ja jalokiviä. Lisäksi hän on uudistanut suomalaista korusuunnittelua.

Ylijohtaja Riitta Kaivosoja luovutti 15 000 euron palkinnon tiistaina Helsingin Säätytalossa. Monipuolinen ja perusteellinen suunnittelija

Doukas on taitava uniikkikorujen tekijä sekä ahkera, nöyrä ja näkemyksellinen taiteilija, valtion muotoilutoimikunta kiittää.

Se korostaa myös Doukasin tapa tehdä perusteellista taustatyötä uusiin tehtäviin tarttuessaan.

Kun Doukas esimerkiksi suunnitteli J. L. Runebergin 200-vuotisjuhlan kunniaksi Lähde-korusarjan, hän tutustui sekä runoilijan elämään että tuotantoon.

Nyt palkittu muotoilija on suunnitellut muun muassa Naisen ääni -korusarjan suomalaisnaisten 100-vuotisen äänioikeuden kunniaksi. Kirsti Doukasin työtä on myös Kalevala Korun Vanamo-korusarja, jota on valmistettu yli 100 000 kappaletta.

Doukas (s. 1964) on opiskellut Lahden muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa.

Hän on kartuttanut osaamistaan toimimalla jalometallialan tuotantoketjun lähes kaikissa vaiheissa: valimotyöntekijänä, pintakäsittelijänä, kultaseppänä, korumyyjänä, opettajana, suunnittelijana, vastuullisena tiimin jäsenenä ja itsenäisenä taiteilijana.

Doukas on osallistunut lukuisiin näyttelyihin koti- ja ulkomailla. Perinteisen kultasepänalan merkittävän tunnustuksen Doukas sai vuonna 1999, kun Suomen Kultaseppien Liitto nimesi hänet Vuoden Kultasepäksi.