Yle suunnittelee Euroviisuja jo täyttä häkää

Yleisradio on jo aloittanut ensi vuoden Euroviisujen suunnittelemisen, sillä aikaa ei ole tuhlattavaksi. Ensi alkuun Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner nimitti Eurovision laulukilpailu 2007 -projektin vetäjiksi TV-toimialan johtajan Olli-Pekka Heinosen ja Radio Suomen ohjelmajohtajan Ville Vilénin.

kulttuuri

Kilpailupaikkaa tai tapahtuman juontajia ei ole vielä valittu.

Yleisradion on toimitettava selvitys kilpailun järjestämisestä Euroopan yleisradioliitolle EBU:lle kuukauden kuluessa. Suurtapahtuma on luvassa ensi vuoden toukokuussa.

Toimitusjohtaja Jungner on arvioinut, että laulukilpailujen järjestäminen maksaa 10 - 15 miljoonaa euroa. Ateenan viisut maksoivat noin 14 miljoonaa euroa. Suomessa Ylen rinnalle kisoja maksamaan on lupautunut ainakin valtiovalta. Viisuista innostuneet suomalaisyritykset eivät voi suoraan tukea Yleisradiota, vaan sponsorisopimukset tehdään EBU:n kautta. EBU tukee Suomen viisuja summalla, joka selviää vasta ensi vuoden puolella. Euroviisut pidettäneen Turussa tai Helsingissä Massiivisen viihdekilpailun pitopaikka on toistaiseksi päättämättä. Kiinnostuneita ovat olleet ainakin Helsinki, Turku ja Rovaniemi. Rovaniemen mahdollisuudet ovat kuitenkin liki olemattomat, sillä konsertteihin pitää mahtua selvästi yli 10 000 ihmistä, eikä niin isoja halleja ole kuin Helsingissä ja Turussa. Euroviisut ovat lisäksi paljon enemmän kuin kaksi televisioitavaa konserttia. Puolentoista viikon mediatapahtumaa seuraa pari tuhatta toimittajaa ja sadan miljoonan ihmisen tv-yleisö. Olli-Pekka Heinosen mukaan pitopaikkaa puntaroidessa pohditaan ensiksi tilan reunaehtoja kuten vaadittavaa korkeutta, leveyttä ja ilmastointia. Tilan suuruus liittyy myös tapahtuman budjettiin, koska se vaikuttaa pääsylipputulojen määrään. Yleisö voi kantaa kortensa suunnittelun kekoon Ylen Euroviisusivustolla sijaitsevalla keskustelupalstalla (siirryt toiseen palveluun). Yle toivoo saavansa ihmisiltä ideoita ja ajatuksia siitä, missä kaupungissa ja millaiset kisat Suomen tulisi ensi vuonna järjestää. YLE24, TV:n kulttuuriuutiset, STT

Lähteet: YLE24:n Euroviisusivusto