Italian kuntavaalit testi Prodille

Italiassa sunnuntaina alkaneet kaksipäiväiset kuntavaalit ovat ensimmäinen testi keväällä parlamenttivaalit voittaneen Romano Prodin keskusta-vasemmiston liitolle.

Ulkomaat

Ainakin vaalit hävinnyt Silvio Berlusconi haluaa revanssin.

- Nämä vaalit ovat hallitukselle askel taaksepäin, Berlusconi sanoi taistelunhaluisena vaalien aattona.

Romano Prodin mielestä kuntavaalit eivät ole vain seitsemän viikkoa parlamenttivaalien jälkeen minkäänlainen testi hallituksen asemalle.

Liki 20 miljoonaa italialaista valitsee valtuustot 1 307 kuntaan. Lisäksi valitaan edustajat 11 alueen johtoon ja pormestarit muutamiin kaupunkeihin. Mm. Rooman, Milanon ja Napolin sekä Torinon johtajien paikat ovat auki. Milanon uskotaan säilyvän Berlusconin ryhmittymän hallussa, mutta esimerkiksi Rooman nykyinen pormestari Walter Veltroni saanee jatkokauden ja vahvan paikan vasemmistokoalition eturivissä. Veltronin kilpakumppani on entinen maatalousministeri Gianni Alemanno, joka edustaa oikeistoa. Vuoden 2001 kuntavaalit voitti vasemmisto. Sisilian alueellisen hallituksen puheenjohtajuudesta käydään kova taistelu viran nykyisen haltijan Salvatore Cuffaron ja Rita Borsellinon välillä. Borsellino on Romano Prodin ehdokas tehtävään. Hän on vuonna 1992 murhatun tuomarin sisko, joten hän on luvannut tuhota organisoidun rikollisuuden, jos tulee valituksi tehtävään. DPA, AP