Palkittu dokumentti kuvaa ruisleivän leipomista ja suomalaisen kulttuurin juuria. Suomessa on leivottu hapatettua leipää rautakaudelta lähtien ja leivotaan yhä, vaikka muualta perinne on jo lähes kadonnut.
Ohjelmassa teatteriohjaaja ja näyttelijä Kristiina Hurmerinta kutsui kotiinsa Konnevedelle joukon emäntiä näyttämään, miten kunnon ruisleipä syntyy. Leipoessa pohditaan, katkaisevatko kiire ja nykyinen elämäntapa ihmisten juuret.
Kansainvälinen tuomaristo kiitti tarinan laajentumista mietteisiin perinteestä, sukupuolirooleista ja identiteetistä. Myös ohjelman äänimaailma keräsi kiitosta.
Juuri-dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Aune Waronen. Tuottaja on Hannu Karisto. Äänisuunnittelu ja tekninen toteutus ovat Pentti Männikön työtä.
Lähteet: YLE24