Helsingin vanhoja siirtolapuutarhoita halutaan suojella

Helsingin 1900-luvun alkupuolella syntyneitä siirtolapuutarhoita aiotaan suojella asemakaavalla. Suojelulla halutaan estää liiallinen rakentaminen. Siirtolapuutarha-aate elää edelleen vahvana.

kulttuuri

Suomen kaupungeissa on kaikkiaan yli 40 siirtolapuutarhaa, ja osalla niistä on kulttuurihistoriallista arvoa.

Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöyksikön päällikkö Anne Mäkinen katsoo, että siirtolapuutarhat ovat osa kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennettua ympäristöä.

Helsingissä yritetään nyt saada siirtolapuutarhoja suojelluiksi asemakaavalla, jotta kaupunkilaisten viherkeitaat säilyttäisivät perinteisen ilmeensä. Mäkisen mukaan vaarana on, että siirtolapuutarhoita kehitetään liikaa.

- Ne ovat vaarassa muuttua omakotitaloalueiksi. Palsta-alueilla on kuitenkin pitkä historia ihmisten pienimuotoisina kesänviettopaikkoina ja viheralueina. Siirtolapuutarhoissa ei ole leveilty suurilla taloilla

Kumpulan siirtolapuutarha on Helsingin toiseksi vanhin. Se perustettiin vuonna 1927, ja siitä lähtien yli 200 palstalla on riittänyt vilinää. Kumpula on suojeluhankkeen kärkisijoilla, vaikka alue onkin säilyttänyt vanhan ajan hengen. Palstojen omistajat eivät ole lähteneet mukaan mökkien kilpavarusteluun, vaikka muutamia mökkejä onkin suurennettu. Kulttuuriympäristöyksikön päällikkö Mäkinen muistuttaa, että siirtolapuutarhoiden mökeissä ei alun perin ollut tarkoitus yöpyä. - Ne olivat niin pieniä, että niitä käytettiin lähinnä ruokailupaikkoina tai mahdolisesti ruuan laitossa. Yhteisöllisyys hiipunut vuosien mittaan Siirtolapuutarhat levisivät Suomeen Saksasta, ja alun perin alueiden oli tarkoitus antaa kaupunkilaisille mahdollisuus lisäravinnon viljelyyn ja tervehenkiseen ulkoilmaelämään. Myös yhteisöllisyyttä pidettiin tärkeänä. Kumpulan siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Matti Virtanen arvelee, että me-henki oli aiemmin vahvempi. - Nykyään on ehkä enemmän itsekkyyttä, eikä kaikilla ole aina aikaa yhdistyksen toimiin.

Yhdistyksille on sälytetty muun muassa puutarhojen rakennusvalvontavastuuta. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat, ja siksi kaupunkien osallistumista valvontaan pidetään tärkeänä.

Lähteet: TV:n kulttuuriuutiset