Linnanmäellä Peacock-teatterin juhlavuosi

Tänä kesänä Helsingin Linnanmäellä juhlitaan 50 vuotta täyttänyttä Peacock-teatteria. Linnanmäellä kunnioitetaan Peacockin juhlavuotta koko kesä esittämällä teatterissa lyhytelokuvia Linnanmäen historiasta.

Ohjelmistossa ovat muun muassa Päivä Linnanmäellä vuodelta 1963 sekä Karusellillä kesään vuodelta 1955. Esityksiä on kesäsunnuntaisin. Peacockilla on vivahteikas historia

Linnanmäellä oli jo huvipuiston avajaisista lähtien toiminut Cirkusteltta, jossa esitettiin akrobaatti- ja trapetsinumeroita, klovneriaa ja taikatemppuja. Säestäjänä oli Kullervo Linnan sirkusorkesteri. Kesällä 1951 Cirkusteltta nimettiin uudelleen, Peacockiksi.

Peacock-teatterin rakennustyöt aloitettiin syyskuussa 1955 ja rakennus valmistui seuraavan kesäkuun alussa. Arkkitehtina oli Kaj-Erik Salenius ja näyttämön suunnitteli Tukholman oopperan ja Dramatenin teknillinen johtaja, näyttämöarkkitehti Eric Löwen-Åberg.

Teatterin ensimmäinen ensi-ilta oli 2.6.1956. Läsnä oli muun muassa tasavallan presidentin puoliso, Lasten päivän suojelija rouva Alli Paasikivi. Kaikki ensimmäisen kesän kolme ohjelmistoa keräsivät kiitosta yleisöltä.

Peacockin vuosiin on mahtunut monipuolista varietee-ohjelmaa, orkestereita, vatsastapuhumista, taikuruutta, taskuvaras-esityksiä, tanssiesityksiä ja kansainvälisiä artistivierailuja.

1970-luvulla Peacockissa esiintyi erilaisia huumoripitoisia ja iloittelevia musiikkiteattereita. Ravintolashow-perinne kehittyi ja alkoi kiinnostaa yleisöä.

Marjatta Leppäsen, Matti Kuuslan, Jaakko Salon ja Jukka Virtasen muodostama porukka oli noussut suomalaisen viihteen kärkeen. Heitä kosiskeltiin tuomaan ohjelmansa myös Peacockiin 1970-luvun puolivälissä, mutta ryhmä ei vielä innostunut ajatuksesta.

Vasta vuonna 1979 ryhmä päätti pistää pystyyn teatterin Peacockin tiloihin Lasse Mårtensonin sysäyksestä. Nimeksi annettiin Uusi Iloinen Teatteri.

UIT jatkaa yhä Peacockin tiloissa. Sen esitysten ohella Linnanmäelle värvätään vuosittain myös muita numeroita, esimerkiksi kansainvälisiä erikoisesityksiä, taikureita ja tanssia. Viime vuosina Peacockissa on nähty myös muun muassa Hair- ja Saturday Night Fever -musikaalit kotimaisina tuotantoina.