Tshekissä puidaan hallituskuvioita

Tshekissä poliitikot ovat alkaneet etsiä ratkaisua parlamenttivaalien tasaisen tuloksen hallitusneuvotteluihin tuomaan pattitilanteeseen.

Ulkomaat

Oikeisto-opposition kansalaisdemokraattinen puolue ODS sai lauantaina päättyneissä vaaleissa 35,4 prosenttia äänistä ja hallitseva sosiaalidemokraattinen CDDS 32,3 prosenttia.

Kommunistit saivat 12,8 prosenttia, kristillisdemokraatit 7,2 prosenttia ja vihreät 6,3 prosenttia äänistä.

Tulos merkitsee sitä, että oikeistolla ja vasemmistolla on kummallakin puolet parlamentin alahuoneen 200 paikasta. ODS saa 81, CDDS 74, kommunistit 26, keskustalainen kristillisdemokraattinen puolue KDU-CSL 13 ja ensi kertaa parlamenttiin nousevat vihreät 6.

Pääministeri Jiri Paroubek tunnusti vasta sunnuntaina vaalitappion ja sanoi tukevansa vetäytymistä oppositioon. Vielä lauantaina hän kiisti tuloksen. Paroubek syyttää kuitenkin edelleenkin oppositiota epäreilusta kampanjoinnista ja sanoo harkitsevansa oikeustoimia.

Hallitusneuvottelut pian käyntiin

ODS:n puheenjohtajan Mirek Topolanekin mukaan neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta aloitetaan heti maanantaina.

ODS:n kumppaneiksi ennakoidaan kristillisdemokraatteja ja vihreitä. Vihreistä tulisi siten ensi kertaa hallituspuolue Itä-Euroopassa.

Kommunistijohtaja Vojtech Filip esitti sunnuntaina ratkaisuksi kansallisen yhtenäisyyden hallitusta, jossa olisivat kaikki viisi parlamentin puoluetta. Jotkut tarkkailijat ovat puolestaan arvelleet, että Tshekkiin voisi syntyä Saksan malliin ODS:n ja sosiaalidemokraattien yhteishallitus.

Topolanek on sanonut, että hän keskustelee lähipäivinä kumppaniensa kanssa eikä sulje pois neuvotteluja sosiaalidemokraattienkaan kanssa.

Paroubek sanoo puolestaan aikovansa ehdottaa puolueensa johdolle oppositioon jäämistä.

ODS:n vaaliohjelma piti sisällään muun muassa lupauksen matalasta tasaverosta ja arvonlisäverosta sekä kaikkien muiden verojen poistamisesta.

Äänestysprosentti oli näissä vaaleissa 63, mikä on selvästi ennakko-odotuksia korkeampi. Vaaliasiantuntijat arvelivat äänestäjien boikotoivan vaaleja loanheitoksi muuttuneen vaalikampanjoinnin vuoksi. Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti oli vain 58.

DPA, AFP, Reuters, YLE24