Koivusalo kuvaa elokuvaa Pisan tornin juurella

Kotimaisia elokuvia tehdään ulkomailla entistä enemmän, sillä elokuvantekijöiden tuotannot ovat yhä kansainvälisempiä verkostumisen vuoksi. Myos rahoitus on aiempaa helpompi järjestää, kun tekijöitä on useista maista. Timo Koivusalo kuvaa uutta elokuvaansa kaltevan tornin juurella Pisassa Italiassa.

kulttuuri

Kuvaukset Pisassa olivat tyssätä heti alkuunsa, kun taivaalla roikkuvat pilvet antoivat tuta, mitä on italialainen kesäsade pahimmillaan. Parin tunnin odottelu ei hetkauttanut ohjaaja Koivusaloa, hyväntuulinen mies on kuvannut Italiassa aikaisemminkin ja viihtyy saapasmaassa myös sateessa.

Koivusalo sanoo tuntevansa lukkarinrakkautta Italiaa kohtaan. - Siihen saattavat olla syynä loistavat viinit ja loistavat ruuat, eikä muuta syytä ehkä tarvitakaan. Raskas aihe kauniissa maisemissa

- Nyt kuvattavan elokuvan päähenkilöllä on pakkomielle nähdä Pisan kalteva torni ennen kuin se kaatuu. Siitä alkaa roadmovie, ja kuvaamme paljon Firenzessä ja Venetsiassa.

Syksyllä Suomessa ensi-iltansa saava Kalteva torni -elokuva käsittelee vakavaa aihetta, mielen järkkymistä, koivusalomaiseen tyyliin. Jo valmiiksi rankkaa aihetta ei synkistellä liikaa. Pääosaa esittävän Martti Suosalon mielestä elokuvan tekeminen ulkomailla on perusteltua silloin, kun tarina on vahvasti kiinni kuvauspaikassa. Hän pitää Italian valintaa kuvauspaikaksi muutenkin hyvänä. - Minun mielestäni vakava ja kamala aihe kuten mielen sairaus kannattaa sijoittaa kauniisiin maisemiin. Siitä syntyy sopiva kontrasti, Suosalo arvioi. EU on helpottanut yhteistyötä yli rajojen

Vaati käsikirjoitus maan vaihtoa tai ei, suomalaisten elokuvien tekeminen ulkomailla on yhä yleisempää. Varsinkin eurooppalaiset yhteistuotannot ovat nykyään elokuvanteon arkea. Rajojen yli ulottuvassa yhteistyössä voidaan taitojen lisäksi jakaa myos kustannukset.

- EU ja euroaika ovat helpottaneet liikkumista, yhteistyö hotellien ja kuvauspaikkojen kanssa on ollut vaivatonta. Meillä on mukana myös useita italialaisia näyttelijöitä, kertoo Koivusalo.

Lähteet: TV:n kulttuuriuutiset