1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikku Prinssi muutti suomalaista lastenkirjallisuutta

Antoine de Saint-Exupéryn klassikkoromaani Pikku Prinssi on vaikuttanut suomalaiseen lastenkirjallisuuteen selvästi, arvioi kirjailija, tutkija ja Onnimanni-lehden päätoimittaja Tuula Korolainen. Hänen mukaansa modernin sadun rantautuminen Suomeen oli osittain Pikku Prinssin ansiota.

kulttuuri

- 1950-luvulla alkanutta modernin sadun buumia ruokkivat tietenkin useat seikat kuten runouden modernismi, Korolainen sanoo. - Pikku Prinssi on yksi keskeisistä teoksista modernin sadun taustalla. Korolainen arvelee, että esimerkiksi Iris Kähärin teos Titi-Lalli ja rukkanen sekä Aila Meriluodon Pommorommo ovat saattaneet saada vaikutteita Pikku Prinssistä, mutta ennen kaikkea Leena Krohnin teoksilla on paljon yhteistä ranskalaisklassikon kanssa. - Krohnkin on kiinnostunut planeetoista ja kirjoittaa tarinoita, joissa jokin olento luonnosta, toiselta tähdeltä tai toisesta todellisuudesta saapuu hetkeksi vierailemaan ihmisten maailmaan, Korolainen selittää. - Yksi esimerkki on Krohnin teos Ihmisen vaatteissa, johon pohjautuu myös elokuva Pelikaanimies. Kirja rakkaudesta ja välittämisestä Ranskassa juhlitaan tänä vuonna Pikku Prinssin ilmestymistä. Teos julkaistiin maassa 60 vuotta sitten. Juhlijat ovat kuitenkin hieman myöhässä, sillä teos ilmestyi Yhdysvalloissa jo vuonna 1943. Antoine de Saint-Exupéry oli paennut Yhdysvaltoihin toista maailmansotaa ja Saksan miehitystä. Pikku Prinssi on ollut menestystarina. Se on käännetty kymmenille kielille ja siitä on otettu lukemattomia painoksia. Teos on kyennyt ylittämään aikakausia ja mantereita.

Yksi suosion salaisuuksista on se, että kirja kertoo ihmisyyden perusasioista, rakkaudesta ja välittämisestä.

- Kirjassa Pikku Prinssi palaa planeetalleen, koska hänen on huolehdittava siellä odottavasta rakkaasta ruusustaan. Kirja siis muistuttaa, että meidän tulisi olla vastuussa omasta elämästämme ja rakkaistamme, pohtii Tuula Korolainen.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi