1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Palestiinalaiskiistaan ei saatu sopua

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on antanut palestiinalaisryhmille kolme päivää lisäaikaa hyväksyä aloitteen, jonka tavoitteena on palestiinalaisvaltio ja joka tunnustaisi epäsuorasti Israelin valtion.

Aiempi takaraja umpeutui maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Mikäli palestiinalaisryhmät eivät pääse sopuun, asiasta järjestetään kansanäänestys. Abbas ilmoittaa mahdollisesta kansanäänestyksestä loppuviikosta. Abbasin aie on jo suututtanut Hamasin pahemman kerran.

Islamistijärjestö Hamasin muodostama palestiinalaishallitus halusi jatkoaikaa neuvotteluille. Järjestön tiedottajan Sami Abu Zuhrin mukaan kansanäänestyksen järjestäminen tarkoittaisi valitun hallituksen kiertämistä.

Abbasin Fatah-liike ja Hamas ovat päiväkausien ajan yrittäneet päästä sopuun aloitteesta, jonka ovat muotoilleet vankilassa istuvat palestiinalaisjohtajat.

Siinä tavoitellaan kansallisen yhtenäisyyden hallitusta ja palestiinalaisvaltiota Israelin vuonna 1967 valtaamille alueille. Samalla aloitteen hyväksyminen merkitsisi myös epäsuoraa Israelin tunnustamista, minkä Hamas on tähän asti torjunut.