1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Anni Swan -mitali lastenrunoilija Jukka Itkoselle

Runoilija Jukka Itkonen on saanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitalin ja kunniakirjan. Hän vastaanotti tunnustuksen teoksestaan Koipihumppa – Runoja lapsille.

Anni Swan -mitali myönnetään joka kolmas vuosi korkeatasoiselle kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Tunnustus annettiin nyt ensimmäistä kertaa lastenrunokirjalle. Jukka Itkonen (s. 1951) on kirjoittanut paitsi lastenlyriikkaa, myös muun muassa lastenromaaneja, näytelmiä, kuunnelmia ja laulutekstejä.

Palkintoperustelujen mukaan Itkosen rytmittelevät säkeet, persoonalliset eläinhahmot ja ilakoiva kerronta lumoavat monenikäiset lukijat. Itkonen myös uudistaa eläinrunoutta, perusteluissa arvioidaan.

Palkittu Koipihumppa-teos kertoo evoluutiosta ja muodonmuutoksista. Kirjassa seikkailevat muun muassa hirmuliskot, mammutit, kastemadot, kirjatäit ja hämähäkit läheltä ja kaukaa.

Vuonna 2005 ilmestyneen teoksen on kuvittanut Christel Rönns ja julkaissut Otava.

Vuonna 1961 perustetun palkinnon myöntää IBBY Finland eli entinen Suomen nuortenkirjaneuvosto. Tunnustuksen saajalle luovutetaan akateemikko Wäinö Aaltosen muotoilema hopeamitali. Itkonen sai mitalinsa ja kunniakirjansa Helsingissä tiistaina.