1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vuoden tekstiilitaiteilija tekee kierrätyslamppuja, lasijulkisivuja ja pihamattoja

Vuoden tekstiilitaiteilijaksi on nimitetty helsinkiläinen Outi Martikainen. Hän on tehnyt tekstiilitaidetta sekä suunnitellut muun muassa kalustekankaita ja julkisten rakennusten julkisivuja.

Vuoden tekstiilitaiteilijan nimittää Tekstiilitaitelijat TEXO -yhdistys. Palkintoperusteiden mukaan Martikainen on ennakkoluuloton ja monipuolinen tekijä, jonka ura heijastelee nykyajan tekstiilitaiteilijan laajaa työnkuvaa.

YLE24

Hän on tehnyt pitkään yhteistyötä arkkitehtitoimisto SARC:n kanssa ja suunnitellut muun muassa kuviollisia julkisivulaseja sekä akustisia tekstiilielementtejä aulatiloihin.

Martikainen on myös esimerkiksi tehnyt mattoja runoilijan kotitalon pihaan Latviassa sekä koonnut Valohelmet-teoksen käytetyistä muovipulloista ja lampuista.

Helsinkiläinen Martikainen (s. 1962) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 1999.

Outi Martikainen vahvistaa, että työtehtävät tosiaankin vaihtelevat paljon.

- Suomalainen tekstiilitaiteilija saa leipänsä monesta eri paikasta. Suomessa on vain vähän tekstiiliteollisuutta, joka työllistää suunnittelijoita. Suunnittelijoita on enemmän kuin perinteisiä työtehtäviä.

- Tekstiilitaiteilijoiden täytyy löytää työnsä mistä tahansa, jossa käytetään kuvioitua pintaa. Miksei voisi ruveta suunnittelemaan vaikka kauniita kuvioita mukulakivikatuihin, Martikainen visioi.

Uransa aikana Outi Martikainen on osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin näyttelyihin sekä työpajoihin. Viime vuonna hän voitti Wetterhoffi 120 -seinätekstiilikilpailun julkisen tilan sarjan. Kuluvana kesänä vuoden tekstiilitaiteilijan töitä on esillä muun muassa suomalaisessa tekstiilitriennaalissa Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä, jossa Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuskin luovutettiin torstaina. Tunnustusta on jaettu vuodesta 1981 lähtien.